pátek 25. srpna 2017

Pryč ze supermarketů, Vinař roku, nejbohatší Francouz a další zajímavosti a novinky

sukal-pinot-noirVyhlášení výsledků soutěže Vinař roku České republiky je za námi, ocenění jsou rozdána. Cenu za tradiční a ekologické postupy ve vinařství získal Jiří Šebela, vinařství Dva duby. Paráda! Ocenění za zásluhy a přínos českému a moravském vinařství pak Judr. Luboš Bárta. Nejlepší červené soutěže Pinot noir od Milana Sůkala, můj favorit, takže spokojenost. Top bílé pak sladký cibébový výběr muškátu žlutého 2015 z Vinných sklepů Valtice. Ve sladkých jsem měl jiného favorita, a v bílém obecně bych volil rozhodně jinak, ale tohle je hodně dobrý slaďák, koncentrovaný, zajímavý, rozhodně nic tuctového. Hlasování veřejnosti Můj vinař roku 2017 vyhrálo ZD Němčičky. V hlavní soutěži pak bronzová příčka Milan Sůkal, který si odnesl i cenu pro top menší rodinné vinařství. A společně s tím top červeným pro něj soutěž myslím může udělat nejvíce a upozornit na jeho produkci novou skupinu zákazníků. Kupujte dokud je ;-) Stříbrná příčka Nové vinařství (kde jsem teda v průměru hodnotil... no na bednu by to nebylo, nic špatného ale za mne ani nic jakkoliv výjimečného) a absolutním vítězem pak Spielberg (což jsem také nečekal, jejich kolekce byla docela odvážná). Gratulace všem!

Článek o tom, jak se větší producenti odklánějí od supermarketů a soustředí se na jiné, přímější, formy prodeje. V komentářích „Dá sa, dá sa svařit, dá sa Pražákovi“ za tři, dva, jedna… teď! :-) Přitom už nějakou dobu naopak Penny nabízí ve speciální sekci výběr z produkce sdružení Nezávislých vinařů (takže jména jako Valihrach, Springer, Maděřič, Válka etc.), Billa má zase „regionální sekci“ z produkce přilehlých míst, v případě Prahy tam najdete nějaké to víno z Mělníka nebo Kutné Hory. Lidl ve Velké Británii uspěl mimo jiné i díky nabídce dražších lepších vín, dokázal na ně přilákat jinou skupinu zákazníků a pak je oslovit i dalšími produkty. Tak kdo ví, co se povede Penny :-)

Ve Veselí nad Moravou, v areálu po bývalém depu vlaků a zahradnictví, vznikne nový vinohrad, vinařství a vzdělávací centrum. Vizualizace vypadá pěkně :-)

Assyrtiko se ke mně moc nedostává, ale to asi nejlepší, které jsem zde měl možnost pít, pocházelo z bio vinic, které opečovával a víno vytvořil Haridimos Hatzidakis. Jeho hvězda stoupala a i díky němu zájem o Santorini a Řecko obecně. Na dalších vínech už se bohužel podílet nebude, před několika dny zemřel.

George Lucas investuje peníze vydělané v předaleké galaxii a rozšířil Skywalker Vineyards collection o château a vinice v Provence, nedaleko od „hollywoodského“ populárního Château Miraval.

Decanter zmapoval vinařské aktivity nejbohatších Francouzů. U jedničky v seznamu to neměl úplně složité, žebříčku totiž vévodí Bernard Arnault se skupinou LVMH. Kde samozřejmě nějaké to château není jen záležitost image u správného miliardáře, ale zde jde o zásadní část příjmů a bohatství skupiny – Moët & Chandon a Dom Pérignon, Ruinart, Veuve Clicquot, Krug, Cheval Blanc, Château D'yquem, Clos Des Lambrays, Mercier… a to jsou jen vinařství ve Francii. Připočítejte producenty bublin pod značkou Chandon v Indii, Číně, Argentině a Kalifornii a další vinařství v několika různých zemích + elitního výrobce koňaku a také výborné producenty skotské whisky.

Reportáž z Paříže, o jídle a naturálním víně. Já nevím, proč se u nás zmůžeme spíš na kousky jako Glog a neumíme se trochu odvázat :-)

Komentáře používají Disqus