úterý 15. srpna 2017

Povedená Mencía z Bierza a bio karbonická Rioja

raul-perez-la-clave-bierzo-2014Venku zase smaží sluníčko (tak nějak mám pocit, že veder a rozpálených dní je a bude čím dál víc…), dobrá příležitost pro návrat k lahvím ze Španělska. O vinaři jménem Raúl Peréz už jsem se tu zmiňoval a do budoucna ještě budu, pokud jde o odrůdu Mencía a oblasti Bierzo je to docela referenční zdroj. Tentokrát jsem otevřel La Clave 2014, kde Mencía hraje hlavní roli a doplňuje ji Garnacha Tintorera. Fermentace v nerezu za kontrolované teploty, zrání rok ve starších francouzských sudech. Burgundská láhev, delší celokorek. Tmavší barva do fialové. Tmavě ovocná, hověze masitá aromatika, se slaně minerálními tóny a linkou koření, badyán a pepř, a sušených bylinek. Suché, slušná koncentrace, bezva kyseliny a jazyk obalující mladé třísloviny, opět ona masitost, minerální linka, určitá tvrdost a rustikální hranatost, dobrá délka. Potenciál zrát a vyvíjet se. Patří mezi levnější vína vinařství, necelých devět euro, a není bez zajímavosti.

Azpillaga-Urarte-Viña-El-Pago-2015Otevřel jsem láhev Azpillaga Urarte Viña El Pago 2015, což je ukázka „tradiční“ podoby Rioja Alavesa. Zde běžně koketují s karbonickou macerací, spontánně kvasí celé nepomleté hrozny. Navíc se do červených vín používají i bílé hrozny, částečně kvůli kyselinám a také pro fixaci barvy (podobně jako se dává Viognier do Syrahu na Rhôně). Azpillaga Urarte, s výsadbami mezi obcemi Lanciego, Billar a Kripan, je čtrnáctihektarové vinařství pracující v režimu bio a je takto i certifikováno, celému svému přístupu říkají „vitivinicultura regenerativa“ :-) Toto konkrétní víno je pak majoritně Tempranillo z vinic v nadmořské výšce 400 až 600 metrů, s přídavkem odrůd Garnacha, Graciano a Viura, karbonika a pár týdnů macerace, následně několik měsíců zrání v tanku (ale mají tam i sudy a amfory, když na to přijde). Burgundská láhev, bez záklopky, viněta popsaná celým příběhem a filozofií vinařství i informacemi o vínu. Tmavší fialová barva. Mladá, čerstvý, energická vůně, rozdrcené tmavé ovoce. Suché, středně plné, výrazné, svíravé, tmavě ovocné, šťavnaté, slušně postavené a dobře pitelné. Ale relativně přímočaré, spíš zábavné pití než cokoliv navíc. Cena sedm a půl eura. A pokud máte rádi / vyhledáváte karboniku, tak slušná investice. S bonusem bioprodukce.

Komentáře používají Disqus