pátek 11. srpna 2017

Alzheimer, Furmint, černé Chardonnay, podvod na Rhôně a donuty s Proseccem

krug-brainPravidelný páteční přísun více či méně zajímavých zpráv ze světa vína. A začneme u vína (resp. alkoholu) a zdraví. V poslední době se různých studií, pro nás pravidelné konzumenty určitě důležitých, objevuje čím dál více. A naznačují, že umřeme dřív a dementní. Nebo později a s lepší pamětí než je průměr. Bez cukrovky. Ale s rakovinou. V depresích. Nebo znatelně šťastnější. Ale určitě na něco jiného než na infarkt! Znáte to. Aktuálně jedna studie naznačuje pozitivní vliv na riziko cukrovky druhého typu. Další se nás snaží přesvědčit, že umírněné pití vína je prevencí proti demenci, ale druhá z jiné univerzity to vyvrací a riziko Alzheimera je podle ní vyšší. Tak nevím… možná někdo přijde s nějakou pěknou tabulkou, kolik a čeho mám vypít, abych skončil s co nejmírnějšími poruchami. Což mi připomíná text o alkoholismu ve vinném byznysu, rozhovor s držitelem titulu Master of Wine.

Forbes a „další senzace“ z Maďarska, suchý Furmint. Jejich nadšení sdílím a fakt si myslím, že tahle odrůda má (nejen v Maďarsku) obrovský potenciál a leccos před sebou. A jestli se k tomu konečně dokopu, tak na furmint.cz připravím něco zajímavého k tématu :-) Jinak o odrůdě teď vyšla kniha (spíš taková lepší brožura a průvodce víny) i v angličtině.

Černé Chardonnay! Téma premoxu a postupného opouštění zpracování hroznů totálně bez vzduchu, ale naopak s cílenou oxidací moštu. O Burgundsku a tom, co přinesl pneumatický lis s ochrannou atmosférou a proč se někteří k původním vřetenovým lisům vrací (a třeba Coche-Dury je nikdy neopustil).

Nová kategorie Vin de France nabírá na síle, pro její flexibilitu je oblíbená nejen u producentů co se z nějakého důvodu nevejdou do apelačních předpisů, ale i u mnohých dalších. Celkem fajn článek k tomu sepsal Jim Budd.

In Vino Duplicitas: The Rise and Fall of a Wine Forger Extraordinaire. Kniha o padělaných vínech, příběh Rudy Kurniawana. Je o tom i film, Sour Grapes, už jsem se o něm zmiňoval a stojí za vidění. Což mi připomíná, že Francouzi teď zatkli šéfa velké négociantské firmy a obvinili ho z podvodu. Podnik Raphaël Michel údajně nejméně tři roky značil a prodával základní stolní vína jako Côtes du Rhône či Châteauneuf-du-Pape. Firma nakupuje ve velkém od tisícovek pěstitelů a hromady družstev, podstatná část je v údolí Rhôny ale také v Provence a oblasti Languedoc-Roussillon, ovšem vozí i tankery Chile a Argentiny. Podvod se mohl týkat téměř padesáti milionů lahví. Ani ve Francii to není tak růžové, jak se občas lidé domnívají :-)

Antinori, zásadní italský vinařský gigant stojící za několika tamními slavnými víny, si do sbírky vinařství pořídil Haras de Pirque v Chile.

Prodeje bublin letí nahoru všude, v UK je ženou „mileniálové“ a největší vliv na čísla má Prosecco. Mimochodem i v Praze teď jede trend donutů, vzniklo tu už několik speciálek. Uvidíme, jak dlouho bude trvat, než se objeví i ty právě s proseccem.

Komentáře používají Disqus