pondělí 1. srpna 2016

4x Cava od supermarketovky po speciality

Pokračuji v seriálu na téma cava dalšími lahvemi. Sice jsme jich otevřeli a vypili vícero, ale budu psát spíše o těch, které jsou papírově (rozuměj tím, co by to mělo být), projevem či něčím dalším zajímavé. Juvé & Camps Essential Xarel·lo Reserva Brut 2013 pochází od většího producenta s téměř stoletou tradicí, vlastních mají asi 260 hektarů. Hrozny jsou z vinic v bioprodukci a do vína jde čistě odrůda Xarel·lo, tedy žádná typická směs, zrání na kalech zhruba dva a půl roku. Citronová barva, pěkné perlení spíše malých bublinek. Čerstvá, velmi příjemná vůně, sušené květy a bylinky, bílá ovocnost, mineralita, trochu pikantní linka, fenykl, lehce oříškové. Suché, šťavnaté, s příjemnou délkou, trochu navinulé a s mírnou hořčinou v závěru, má váhu i přes relativní lehkost, strukturované a výborně postavené, poměrně seriózní pití. Elegantní, zajímavé a docela komplexní bubliny. Jsou tam takové zábavné lékárenské tóny a odbočky, celkově baví velmi. Kategorie už ke čtyřem stovkám, ale zde odpovídá a rád pořídím znovu. A s chutí zkusím i jejich déle vyzrávané čisté Xarel·lo z jediné top vinice.

AT ROCA Rosat Brut Reserva 2013 (Agustí Torelló Roca, Clàssic Penedès DO) je opět bioprodukce od moc zajímavého producenta, bude tu o něm ještě řeč. Odrůdově 40 % Monastrell, 10 % Garnatxa (vždy uvádím jména odrůd tak jako vinaři, myslím že poznat jdou snadno) a 50 % Macabeo. Na kalech rok a půl a uvádějí datum odstřelu, prosinec 2015. Pěkná malinová barva, výraznější, vytrvalé perlení menších bublinek. Čerstvá vůně, malé červené plody, mineralita, živost, energie. Velmi suché, šťavnaté, trochu tvrdší, bezvadné kyseliny a pěkná stavba, čerstvá červená ovocnost, dotyk minerality, slušná délka. Moc dobře udělaná „růžovka“. Cenově tak o pade méně než předchozí víno.

A na závěr Llopart Rosé Brut. Předci Llopart je jedním z nejstarších pěstitelů hroznů v oblasti Penedès a také velmi tradičním výrobcem bublin, od roku 1887. Tohle roséčko je jakýmsi jejich základem, ale i to pochází z vinic v certifikované bioprodukci, je to ruční sběr, na kalech v lahvi rok a půl (ročník 2013 a kaly odstřeleny v prosinci 2015, oboje uvedeno na vinětě). Odrůdově Monastrell 60 %, Garnacha 20 % a Pinot Noir 20 %, Pěkná světlá malinová růžová, slušné perlení středně velkých bublinek. Čerstvá, energická, minerální vůně, diskrétně malé červené a lesní ovoce. Suché, šťavnaté, spíše lehčí v projevu, výrazná kyselina, dotyk tříslovin, ovocnost kopíruje vůni, lehce nahořklý konec. Živé, dobře pitelné, ale čekal jsem o něco víc. Cenově o chlup méně než předchozí víno, tak 350 Kč.

A na závěr Covides Viñedos a jejich Ferriol Brut Selección, klasika z odrůd Macabeu, Xarel·lo a Parellada z jejich vlastních vinic, supermarketovka za pár euro (padá až někam ke čtyřem) a řekněme 150-160 se vším všudy tady. Ale levně, oproti mnoha jiným lahvím v téhle cenové kategorii, spíš nevypadá. Citronová barva, pěkné perlení menších až středních bublinek. Ve vůni klasika, sušené květy, něco minerality, ovocnost do jablka a decentně žlutého až tropického ovoce. Suché, řízné, čisté, vyvážené a krásně pitelné, jablko, mineralita, slušně postavené. Zde znatelně nad cenovou kategorií. Nic složitého, ale bezva chlastací bubliny za velmi rozumný peníz.

Komentáře používají Disqus