úterý 23. srpna 2016

Sladké Somló a výtečná serióznější Cava

Somlói-Apátsági-Pince-Hilla-cuvée-2013O víkendu se chystám do Maďarska, opět směr mé milované vulkanické Somló. Abych se trochu naladil, otevřel jsem v sobotu láhev z Somlói Apátsági Pince (vozí Vinorum). V tomhle vinařství jsem byl, vede ho sympatický Zoltan Balogh (na fotce vidět s rodinou), který svými třemi dcerami naprosto nabourává legendu, že pití vína z Somló napomáhá početí syna. Ve sklence skončilo Hilla Cuvée ze skvělého (pro ně určitě, nadprůměrný pro ně byl kvalitou u množstvín, celých 7 tisíc lahví!) ročníku 2013, tohle víno nedělá každý rok. Směs 60 % Hárslevelű, 30 % Juhfark a 10 % Furmint, výběr top hroznů s jasným vlivem botrytidy, ze čtyř postupných sběrů, zbytkový cukr už ve sladké zóně a nějakých 60 g/l. SAP se obecně ve svých vínech nebojí trochu vyšších cukrů a nasládlejších projevů, ne vždy mi to vyhovuje, preferuji spíše vína vyhraněná jako suchá nebo coby sladká a věci mezi tím, s čestnou výjimkou třeba ryzlinků nebo tak, zas tolik nemusím. Hilla je každopádně víno aromaticky intenzivní, z jasně vyzrálých hroznů a již i se zráním v lahvi, těžší, medové, sušené hrozny a k tomu pěkná až železitost, minerální linka Somló. Sladší, kulaté, sušené meruňky, uhlazené ale s dobrou kyselinou, delší, fajn pitelné. Inu proč ne! Má to něco navíc a ani sladkost charakter hory nezakryla.

Agustí-Torelló-Mata-Brut-Reserva-2009Aktivně pokračuji v odpíjení velkého nákupu cavy, naposledy mne dost zaujala láhev z Agustí Torelló Mata (web, už jsem se tu před třemi lety zmiňoval o jejich růžovce), konkrétně jejich zdaleka ne nejlepší Brut Reserva 2009. Odrůdově Macabeu 44 %, Xarel·lo 24 % a Parellada 32%, vše jejich vlastní výsadby starých keřů, na kalech nejméně 24 měsíců. Uvádí datum degoržování, zde listopad 2013, takže víno už mělo i prostor vyzrávat v lahvi. Moc se mi líbí symbol lahve v pupitru, který mají dokonce ve skle lahve. Citronová žlutá barva, pěkné perlení malých bublinek. Stále čerstvá a energická vůně, ale přitom už jasně vyzrálá, toastová, trocha bylinek, pečené jablko, mineralita. Suché, šťavnatá, výborně vybalancované a dozáž nijak nevadí, středně plné, jablko, čistá ovocnost, dobrá délka. Serióznější, výtečně udělané bubliny. Cena u nás běžně čtyři stovky, ve Španělsku koupíte pod 10€.

Komentáře používají Disqus