pátek 28. srpna 2020

Pětice Champagne od Palmer & Co.

Když už píšu o Champagne, tak jsou to v poslední době spíše menší vinaři zároveň i majitelé vinic, spíše než větší domy. Dnes to bude trochu jinak… dokonce družstvo! :-) Palmer & Co. z Remeše je v tomhle ohledu ale zajímavý případ. Krátce po válce, v roce 1947, se spojilo sedm rodin, dali dohromady své vinice a vybavení. Samotná značka vznikla o rok později a teprve v roce 1959 koupili větší sklepy a objekt v Remeši (a v roce 1997 přidali další sklep poblíž). Teď pracují se 415 ha, z poloviny v Premier a Grand Cru obcích především v Montagne de Reims (s doplňky v podobě Côte de Sézanne, Côte des Bars a Vallée de la Marne), ve více než čtyřiceti Cru. A to není zrovna málo :-)

Rezervní vína uchovávají nejdříve ve velkých starých sudech a následně jdou do nerezu, mají 40 let starou soleru (perpetuální rezervu) červeného pinotu používanou na růžové víno a dvě 35-leté s Chardonnay (hlavně jako doplněk do základního vína) a Pinot Noir (pro Blanc de Noirs). Vína vyzrávají na kalech v lahvi mnohem déle, než vyžaduje zákon, i základ běžně čtyři roky. Hodně se zaměřují na větší formáty, jsou jedni z mála kdo dělají 15l Nebuchadnezzar. Ten vám sice nabídnou mnozí, ale drtivá většina do lahve „pouze“ přelije vína připravená v menších formátech, zde víno v lahvi od začátku přímo zraje.

Brut Reserve je základním a hlavním vínem domu, se složením přibližně 50 % Chardonnay, 40 % Pinot Noir, 10 % Meunier a třetinou tvořenou rezervou. Na kalech čtyři roky (6 pro magnum), dozáž 8 g/l. Čerstvá, čistá svěží klasika, s kombinací malvic a citrusů, lehce pecičkové, s pěknou linkou ovocného máslového šátečku. Fajn kyseliny a cukr dobře zakomponován, svěží, jemně minerální, ovocné, tradiční výborně pitelný vyvážený „větší barák styl“. Potěšilo. V téhle řadě mají ještě Extra Reserve, vyzrávané o dva roky déle a s menší dozáží, to by mne velmi zajímalo. A také Nectar Reserve, naopak se zráním kratším a sladší. A samozřejmě Rosé, o tom bude řeč později.

Blanc de Blancs je čisté neročníkové Chardonnay především z vinic u Trépail a Villers-Marmery, na kalech 5 let (magnumka deset!) a s dozáží 7 g/l. Světlé, čerstvé, svěží a energické, citrusové, lehce pikantní a mandlové, klasické. Zatím trochu sevřené a bude tomu svědčit ležení. Suché, živé, šťavnaté, se skvělou kyselinou, delší, vyvážená výborně udělaná věc.

Blanc de Noirs je spojení půl na půl Pinot Noir a Meunier, třetina rezervních vín, čtyři roky na kalech a dozáž „jen“ 6 g/l. Trochu výraznější zajímavá aromatika, malvice, něco toastových tónů a linka podhoubí (úplně jsem z toho dostal chuť na nějakou paštiku s houbami na dobrém chlebu). Suché, čisté, docela ovocné s pěknou kyselinou, vyvážené, delší. Solidní kousek.

Vintage 2012 je jejich aktuální ročník, v magnum je to ještě 2008. Půl na půl Chardonnay a Pinot Noir čistě z Premier a Grand Cru obcí v Montagne de Reims. Na kalech přes šest let, častěji blíže osmi, dozáž 6 g/l. Čerstvá svěží klasika, lehce přidušená zatím a potřebuje čas, malvice a něco citrusů, toastovost, kouřová linka a dotyk oříšků. Suché, šťavnaté, máslové sušenky, vyvážené, důraznější, výborně připravené. Povedený kousek, opět. Nabízejí i čerstvě odstřelené starší až staré ročníky, speciální selekci Grands Terroirs a také vlajkovou loď Amazone, tvořenou čistě top rezervními víny. Třeba někdy ochutnám :-)

Rosé Solera je jejich hodně úspěšným a pravidelně skvěle hodnoceným vínem, chutnal jsem zatím dvakrát a celkem chápu proč. Složení je zhruba 45 % Chardonnay, 45 % Pinot Noir a 10 % Meunier. Z toho třetina jsou pak rezervní vína a nějakých 8 % červené víno ze solery. Na kalech 3-4 roky (magnum 5-6), dozáž 8 g/l. Světlejší pěkná růžová s dost efektní pěnou a vytrvalým perlením. Svěží, jemnější, lehce navinula červená ovocnost drobných plodů a hodně zajímavá, dotyk kořenitosti, minerální linka, pečivo višňová kapsička. Čerstvé, suché ale se zřetelným dotykem sladkosti a uhlazenější, krémovost, jemnější odbočky. Povedený kousek.

Jinak řečeno mi ta vína chutnala. Mé srdce bije hlasitěji u trochu jiného stylu a typu šampaňských, ale tohle je výtečně udělaná klasika. A i základy mají myslím velkou šanci uspět proti stejné kategorii od slavných velkých domů, naslepo určitě :-) Palmer & Co. zařadil do své nabídky a dováží Vít Hepnar.

Komentáře používají Disqus