pondělí 10. srpna 2020

Skvělý Corpinnat vinařství Júlia Bernet

Tenhle tropický týden začneme bublinami. Vinařství Júlia Bernet, s podtitulem „Vinyes de Muntanya“, sídlí v obci Subirat spadající pod Alt-Penedès, na úpatí pohoří Ordal. Takže vinice jsou v nadmořské ke 400 metrům i výše. Svá vína nedeklarují jako cavu, ale připravují je v rámci sdružení Corpinnat, jehož jsou i zakládajícími členy. To alespoň zatím plní přesně ten efekt, který mělo mít… pokud je na lahvi španělských bublin Corpinnat, tak si můžete být jistí, že jde o nadprůměr či patří mezi tamní absolutní špičku. Júlia Bernet je relativně nové vinařství, začalo v roce 2003 a vinař Xavier Bernet jej pojmenoval po dceři. Čistě vlastní vinice (7 ha) a již několik let jsou i v certifikovaném bio, víno připravují pouze z nich. A veškeré další zpracování, od úvodní spontánní fermentace po finální odstřel kalů, probíhá přímo u nich. Ročně takto připraví zhruba 40 tisíc lahví, hlavně šumivých. V kontextu bublin prostě takový styl poctivého menšího pěstitelského šampaňského :-)

Júlia Bernet Brut Nature Exsum Or 2016 (odstřel počátek června 2020) je Xarel·lo, více než polovina, v kombinaci s odrůdou Chardonnay. Na kalech přes než tři roky. Nesířené, bez dozáže. Dělají i jedny jednodušší bubliny, ale tohle je jejich hlavní víno a představuje téměř tři čtvrtiny produkce. Tmavší citronová barva, nazlátlé, vytrvalé výraznější perlení menších bublinek. Bohatší, překvapivě expresivní aromatika, sušené bylinky a květiny se snoubí se žlutou ovocností, s citrusy do mandarinky, teplý vosk. Suché, šťavnaté, středně plné a poměrně intenzivní ale s určitou lehkostí, citrusové s lehce nahořklý grepovým závěrem, krásné perlení, ovocnost, minerální linka. Krásné bubliny, které strčí do kapsy hromadu šampaňských a ani se přitom neorosí :-)

Júlia Bernet Brut Nature Exsum Xarel·lo Vermell 2017 (odstřel prosinec 2019) vzniká čistě z Xarel·lo Vermell, raritní mutace odrůdy s červenou silnější slupkou. Navíc existuje ve dvou variantách, buď jako pét-nat nebo tohle. Opět nesířené, nedozážované. Citronová tmavší barva, vytrvalé perlení malých bublinek. Nazrálejší otevřenější vůně, žluté jablko, trochu umami linka, pražená rýže. Suché, středně plné, opět ona pražená rýže a něco zemitosti i v chuti, suché, výrazné perlení, minerální linka, navinulejší ovocnost. Strukturované, hodně zajímavé víno. Přišlo mi divočejší než sofistikovaný kousek předtím, ale oboje má své kouzlo.

Komentáře používají Disqus