pondělí 24. srpna 2020

Zábavný Pinot Noir a poločervené biodynamické bubliny

Strávil jsem teď týden na Šumavě, v lese a u potoka. S lokálním pstruhem, sýrem od malé místní producentky, uzeným z nedaleké udírny… takhle mne to baví! Jen tedy révy tam moc neroste a vína jsem si musel dovézt :-) Otevřel jsem třeba Pinot Noir 2018 z Bencze Családi Birtok (web), z vinařství o kterém tu psal opakovaně, více poprvé už před třemi lety. Velmi mne bavil hlavně jejich Riesling a Pinot Noir, skvělá vína, ale byl jsem trochu zklamaný z vín po najetí z „jen“ eko na plně naturální vlnu. O čemž jsem se už také rozepsal. Tenhle pinot je už naturálka, z níže položených vinic než Atlas a připravený bez dřeva, o síře nejde moc mluvit. Uloženo v burgundské lahvi s celokorkem a zavoskovaným hrdlem. Světlejší rudá barva, opalizující. Ovocné, krásně peckovinový příjemný jasný pinot, na úvod tak trochu „bezsirně funky“ a svědčí tomu rozdýchaní, postupně nabízí bezva drobné odbočky, pepřovou kořenitost, ale dominuje svěžest a ovocnost. Suché, šťavnaté, živé, lehkonohé, s trochu výraznější kyselinou a skvělou pitelností. Ovocnost, relativní lehkost, zábavnost… chlastací s něčím navíc. Bavilo dost. Jestli se situace nepodělá nějak dramaticky, tak bude na příštím Družstvu.

Už po návratu doma, ale nějak mám chuť psát o víně právě teď, padla láhev biodynamických bublin od Recaredo Mata Casanovas (web), hvězdného jména dříve pokud šlo o cavu a dnes zásadního člena sdružení Corpinnat (viz starší článek Limity apelace aneb případ Cava). I o samotném vinařství už jsem tu psal, včetně poznámek i k jejich top vínům. Intens Rosat Brut Nature 2015 je postaveno na odrůdě Monastrell z 56 % a k tomu 44 % Garnatxa Negra (dříve tam býval ještě Pinot Noir). Jejich vlastní, nezavlažované, biodynamicky vedené a ručně sklízené vinice v Alt Penedès. Macerace šest hodin, část vína zrání ve dřevě, druhotná fermentace samozřejmě v lahvích a na kalech 50 měsíců (tato šarže odstřel 20. dubna 2020). Bez dozáže. Světle červená intenzivní barva, krásné vytrvalé perlení malých bublinek. Ve vůni méně výrazné než si pamatuji starší ročník, sofistikovanější projev, navinulejší drobné červené ovoce, lehce herbálně-bylinková linka. V chuti suché, čisté, středně plné, se šťavnatou červenou ovocností a trochou tříslovin, evokuje lehčí červené víno, s pěkným perlením a živostí a hodně zajímavou seriózní strukturou. Jiné než čekáte od „roséčka“ a povedené.

Komentáře používají Disqus