středa 14. června 2017

Bencze z hory svatého Jiří

bencze-riesling-2015V pondělí jsem sliboval jedno nové vinařství na našem trhu a tady ho máte. Bencze Családi Birtok je hodně zajímavý producent s třemi vinicemi na jižní svahu Szent György-hegy, tedy kopce naproti známějšímu Badacsony a u severního břehu Balatonu. Celkem mají téměř 19 hektarů, tedy už ne úplně málo, a jednotlivé polohy se docela liší jak nadmořskou výškou tak složením půd – od dominantně vulkanických nahoře, prostě kusy bazaltu kam se podíváš, po části s výrazně větším podílem jílu, spraše a písku v nižších polohách. Samotné vinařství vzniklo až v roce 2011, ale převzali existující výsadby, i starší až z roku 1976 (mají na webu povedený blogový zápisek na téma starých keřů). Vinice přesazují a dosazují a upravují i odrůdovou skladbu. Mají docela hodně odrůdy Pinot Noir a také Ryzlinku rýnského, to kvituji :-) Ale samozřejmě jedou i odrůdy typické místní, třeba Ryzlink vlašský a také pár trochu unikátnějších – Piros bakator, Kék bakator (mezi kterými je ve vinicích kvůli opylování rozprostřeno Chardonnay a Pinot Blanc) či novější Rózsakő. K tomu trochu Cabernetu Sauvignon a nové též výsadby Chenin Blanc. Vypadá to trochu divoce, ale asi vědí co dělají :-) Ve vinicích jedou organiku s příklonem k biodynamice, ve sklepě spontánní fermentace, žádná aditiva krom síření (někam k hranici 55-60 mg/l), dřevěné sudy a tak… prostě normálka.

bencze-pinot-noir-2015Mají pěkné webové stránky, zajímavé a dobře zpracované viněty a ta promyšlenost a pečlivost je znát i v samotných vínech. Není to žádný punk, ale čisté a technicky výtečně zvládnuté kousky. Ze čtyřech ochutnaných vín mne nejvíce oslovila ta nejmladší a nejnovější v nabídce a najdu jim i místo v domácí vinotéce :-) Pinot Noir 2015 je směsí několika různých sběrů a způsobů školení, kvasí v nerezu i ve dřevě a zraje částečně v 500l sudech. Burgundská láhev, celokorek. Světlá červená barva. Voňavý, svěží ovocný pinot směrem do červeného ovoce, především višně, dotyk jahodového džemu, něco dřeva a decentní herbální linka. Středně plné, suché, šťavnaté, mladičké se zatím výraznějšími ale docela jemnými tříslovinami, výtečně pitelné. Dobře postavený zábavný a přitom zajímavý pinot s potenciálem dalšího vývoje. Vypil jsem s velkou chutí. Riesling 2015 je čistý rýňák ze dvou různých sběrů ze starších, čtyřicetiletých, keřů. A spojení vína kvašeného v nerezu s částí z nových dubových sudů. Uloženo v protáhlé lahvi pistole namodralé barvy s celokorkem. Citronová barva. Trochu hutnější aroma, květinová linka a něco bylinek, bílé ovoce, meruňky, dotyk dřeva a minerální linka. Spíše suché s decentním dotykem cukru, fajn kyseliny, mladé, důraznější, čisté udělené, delší, vyvážené hodně sympatické pití. Ten celkový dojem mi docela připomínal některé (lepší) kousky z Falce.

bencze-virgo-2014Dobré srovnání bylo s Rajnai Rizling 2013, tedy starším rýňákem. I zde jde o směs tří různých sběrů, částečně fermentaci v sudu (a tentokrát i krátké zrání tamtéž). Láhev opět pistole, ale zelená. Tmavší citronová žlutá barva. Trochu zralejší vůně, dotyk dřeva, květinové tóny a náznaky petroleje. A navíc takový květovo-jahodový projev, který mívají mnohé furminty z okolí, skoro bych si tipnul že ho tam trochu je, ale prý ne :-) Středně plné a úplně suché v chuti, fajn kyseliny a přísnější než mladší ročník, květinové, slušně dlouhé, vyvážené, fajn pití. Zajímavé víno je Virgo 2014, což je Pinot Noir ze tří různých sběrů, částečně lisování celých hroznů a část odstopkovaných, kombinace nerezu a dřeva, zrání na kalech pár měsíců. Burgundská láhev, celokorek. Barva vína tmavá zlatooranžová. Vůně krémová, podzimně ovocná, trochu toastová, něco medu. V chuti kulatější, krémové, výraznější kyselina, opět podzimní ovoce, fajn délka. Je tam i pár gramů cukru a zároveň oxidativní charakter. Trošku mi to připomínalo některé ty burgundské směsky od Jaroslava Osičky, tedy kdyby v nich nechal lehce zbytkáč a vyzrával je v sudech mnohem kratší dobu. Není to vůbec špatné, po pravdě.

bencze-riesling-2013Bencze k nám začalo vozit Vinorum a z nabídky vinařství mají tahle čtyři popisovaná vína, ceny (maloobchodní po lahvi) jdou od 250 Kč za Virgo, přes 310 za třináctkový Riesling a 320 za Pinot Noir, po 365 Kč za Riesling 2015. Tedy zatím jim to tedy novinky chybí na webu, ale objednávat jde i tak. Což mi připomíná, že jsem chtěl doplnit nějaké frankovky a furminty na další kolo ochutnávky. V tom prvním bylo hned několik fajn věcí, i do druhého plánujeme pár špičkových vzorků (včetně mých opečovávaných lahví Gneis od Ráspiho nebo tokajského Szent Tamás od stejnojmenného vinařství). Se těším! Kdyby měl někdo zájem se účastnit, tak mi dejte vědět.

Komentáře používají Disqus