čtvrtek 8. června 2017

Roxanich – naturální charakterní Chorvatsko

Mladen-RožanićNa pozvání dovozce Domaine Hugo dorazil před dvěma týdny do Prahy Mladen Rožanić, aby zde hned několikrát prezentoval produkci svého vinařství Roxanich (web). Já zase jednou vyrazil společně s manželkou, tchýně pohlídala děti, a zainvestoval do degustační večeře s jarním menu v Bistrot 104 (zkuste, jde to stále nahoru; vzhledem k charakteru vín jela z nabídky spíše ta těžší jídla). Geograficky jsme v Chorvatsku, konkrétně tedy Istrie nedaleko Višnjanu, a jako bonus je to producent naturální. Z poklidných šesti chodů (+ drobnostmi před a po) se sklenkou ke každému se postupně stala celkem solidní pijatyka, kdy i jejich vlajková loď tekla proudem. Nezlobil jsem se :-)

Roxanich je vinařství vlastně docela nové, první ročník byl teprve 2005, ale určitě jde zařadit do úzké chorvatské špičky. Od počátku pracují s minimálními intervencemi ve vinicích a také bez aditiv, s výjimkou síření (celková ale málokdy přesáhne 40 mg/l), ve sklepě. Z 26 hektarů dnes připravují zhruba 40 až 80 tisíc lahví vína (ale nejde pouze o nízké výnosy, část hroznů jde na vína pod jinou značkou). Vzhledem k tomu, že vína leckdy zrají velmi dlouho v sudech a nechávají je ležet před puštěním na trh i v lahvích (chutnali jsme především ročníky 2008 a 2009), tak i při téhle produkci mají momentálně v přepočtu hezkých pár set tisíc lahví zrajících rezerv. Hrozny kvasí a macerují obvykle ve velkých sudech (55 až 70 hl) a dále zrají v sudech různých velikostí, od velkých 35 hl po malé 225 až 600 litrů. Pracují jak s odrůdami lokálními tak i nějakou tou mezinárodní.

roxanich-set1

Jediným vyloženě mladým vínem byla Mirna 2015, což je trochu výjimka v jejich nabídce, čerstvý Sauvignon blanc čistě z nerezu a jen s krátkou, asi dvoudenní, macerací na slupkách. Je to živé bílé s bezva kyselinou, klasická sauvignonová aromatika je tam trochu potlačena a jde o moc hezky strukturovanou, minerální, lehce pikantní záležitost. Ines u crvenom 2008 (tedy Inez, po manželce, v červené) je „test“ mezinárodních odrůd, směs Syrah, Barbera, Lambrusco, Malvasia Nera, Cabernet Franc a Borgonja. Ve vůni již znatelně zralejší, výraznější, tmavší ovocnost a kořenitá linka. Suché, výrazná kyselina i tříslo, trochu divočejší a lehce zemité, docela dlouhé, lehce pikantní, vyvážené a výborně pitelné zajímavé víno. Ines u bijelom 2009 je takový gemischter satz lecčeho „mezinárodního“, tentokrát v macerované podobě. Verduzzo, Pinot Gris, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Friulano, Riesling Italico (= vlašák) a Glera, macerace asi 70 dní, velké sudy pět let. Výraznější naoranžovělá barva a také expresivní vůně, sladší květinová, pomerančová kůra, sušená meruňka, nazrálost. Suché, výrazné, svíravé, bezva kyseliny, seriózní stavba, citrusová kůra, fajn délka. Sympatická, skvěle pitelná „oranžáda“, i přes věk a trochu oxidace hodně čerstvá, energická a zábavná. Bavilo velmi!

roxanich-oranzAntica 2009 je čistá Malvazija Istriana s macerací dva měsíce, zrání pět let ve velkých sudech. Efektní, výrazná, kalnější oranžová barva. Divočejší, lehce zemité, květinové, bohatší aroma. Suché, výtečné kyseliny, struktura, svíravost a třísloviny, zajímavé, charakterní, dlouhé. Povedené, byť Ines mne nakonec asi oslovovala více. Istrijanac 2008 je odrůda Teran, víno přes svůj věk čerstvé, ovocně voňavé, pikantní. Suché, se šťavnatou výraznější kyselinou, masité, důrazné, výborně pitelné. I přes profláklé a všude známé odrůdy docela zazářil SuperIstrian 2009. Je to směs 40 % Cabernet Sauvignon, 40 % Merlot a 20 % Borgonja, odrůdy samostatně macerace 4 týdny a pak dlouhé společné zrání (lahvováno až ke konci roku 2015) v sudech různých velikostí, většina vína ve velkých sudech ale pětina v menších 550 a 225l. Komplexní, klasické, bohaté seriózní červené. Tmavší ovocnost, kouřovost, něco koření. Slušně plné a koncentrované, ale s určitou lehkostí a snadnou pitelností. Skvěle postavené, strukturované, vybalancované, šťavnaté, již nazrálé ale stále s velkým potenciálem, jemné sladké třísloviny. Jako to se pít dalo :-)

roxanich-set2bistrot-104-hovezi-ohanka

Komentáře používají Disqus