středa 28. června 2017

Pětkrát Gavi nejen na letní dny

Castellari-Bergaglio-Gavi-Salluvii-2015V uplynulých týdnech jsem se zkoumal sadu lahví Gavi, takže jsme v Piemontu a u tradiční tamní odrůdy Cortese, které k nám dovezl František Šamla alias Víno pro vás. Do období veder to byla, díky relativní lehkosti a svěžesti, ideální volba. Zkoumal jsem lahve jak od jeho tradičních dodavatelů, tak od pár nových o kterých uvažuje / uvažoval. Ve výsledku mne nejvíce oslovila pětice vín dvou různých vinařství – Castellari Bergaglio a Bergaglio Cinzia. Tři vína jednoho producenta, tam už je vidět nějaký vzorec! :-)

Castellari-Bergaglio-Gavi-di-Gavi-Rovereto-VignaVecchia-2013Castellari Bergaglio a jejich Gavi Salluvii 2015 je základním vínem vinařství, mix různých vinic na svazích Gavi, čistě nerez za kontrolované teploty a jen krátké zrání. Citronová žlutá barva. Čerstvá, jemnější vůně, lehce žluté až tropické ovoce, dotyk jasmínového čaje. Středně plné, živé, svěží s moc fajn kyselinami, minerální linka, vyvážené, čistě udělané pití úplně ideální po sklence v restauraci. Gavi di Gavi Rolona 2015 pochází z prestižnějších poloh jádra apelace, ale jinak vzniká velmi podobně. Světlejší citronová žlutá barva. Čerstvá aromatika, na úvod trochu zaprděná a potřebuje rozdýchat. Citrusové tóny, něco bylinek, minerální linka, svěžest. Suché, živé, bezvadné kyseliny. Trochu chladnější ovocnost a květinové tóny, minerální linka, pěkná stavba a slušná délka. Baví. Gavi di Gavi Rovereto VignaVecchia 2013 pochází ze starých (80+ let) výsadeb, částečně pravokořenných, obklopených dubovým lesem. Krátké macerace za nízké teploty, ale jinak zase klasicky nerez a nižší teplota. Lahvují sice na jaře po sklizni, ale nechávají uležet alespoň rok před prodejem. Překvapivě stále světlejší citronová žlutá. V aromatice stylově podobné Rolona, ale o něco zralejší, krémovější, s výraznější minerální linkou. O něco plnější v chuti, zralejší a uhlazenější, s decentním dotykem peciček v dochuti. Fajn serióznější věc, ale přiznávám, že jsem si o chlup více „na pití“ užíval svěžest předchozího vína. Vinařství má z Cortese i Metodo Classico bubliny, ty bych moc rád někdy zkusil.

Bergaglio-Cinzia-Grifone-delle-Roveri-Gavi-del-Comune-di-Gavi-2016Castellari-Bergaglio-Gavi-di-Gavi-Rolona-2015Bergaglio-Cinzia-La-Fornace-Gavi-DOCG-2016

Přejdeme k vinařství Bergaglio Cinzia. La Fornace Gavi DOCG 2016 má fajn citronovou barvu. Velmi svěží, živá, energická vůně. Jablko, dotyk citrusů, minerální a lehce květinová jasmínová linka. Suché, čisté, šťavnaté, středně plné bílé, parádně vybalancované a pitelné. Středně dlouze jemně doznívající, uměřeně příjemné. Mám tendenci pít vína trochu „divočeji“ připravená, tohle je spíše taková ta moderní technologická preciznost, ale baví mne dost. Grifone delle Roveri Gavi del Comune di Gavi 2016 výraznější citronová žlutá barva. Čerstvá, mladá, svěží ale docela výraznější zralejší vůně, krémovější ovocnost, zralé žlutější jablka a hrušky, náznak chlebové kůrky. Suché, středně plné, fajn kyselina, moc pěkně postavené a delší, minerální linka, seriózní stavba. Čisté, vyvážené a velmi fajn pití.

Komentáře používají Disqus