úterý 20. června 2017

4x Finca Inanna s báječným bílým El Animal

inanna-el-animal-blanco-2016V dubnu jsem se tu zmiňoval o základní řadě 1200 od nového zajímavého španělského producenta, Finca Inanna (web). I na detaily o vinařství se tam dostalo. Jejich bílé jsem pak vzal na brněnskou párty Družstva a bylo přijato velmi dobře. A já se už moc těšil, až ochutnám i další vína ze stejného zdroje. Což se mi konečně podařilo, ve sklence mi skončilo jejich první, donedávna jediné a hlavní víno, Inanna v bílé a červené podobě. A také nová řada El Animal, taktéž v obou barevných provedeních. O všech vínech platí totéž co pro základní řadu 1200 – čistě mechanická práce (obnovili i nějaké staré stroje) bez elektřiny, jen za pomocí sil jejich zaměstnanců a sem tam nějakého zvířete. Krom síření žádné přídavky k hroznům (označují i jako Vegan, tedy žádné čiřící prostředky na živočišné bázi), pěstovaným v biodynamickém (certifikace Demeter) režimu. Z velké části pracují s 400l tinajas, amforami, ale používají i dubové sudy.

inanna-blanco-2015Inanna 2015 Blanco (burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek) je směs odrůd Verdejo, Sauvignon a snad i Chardonnay a dalších blíže neurčených autochtonních. Fermentováno v otevřené dřevěné kádi a pak zrálo v dubových sudech. Citronová žlutá barva. Čisté, květinové a lehce pecičkové aroma, něco vanilky a dřeva. Suché, čisté, středně plné, fajn kyseliny, lehká pecičková svíravost, dobrá délka, něco dřeva. Čisté, vyvážené a fajn víno, ale vlastně mne oslovilo méně než to jejich 1200 Blanco ze starých keřů Airén.

inanna-tinto-2015Inanna 2015 Tinto (burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek) je čisté Tempranillo zpracované v amforách. Poměrně tmavá barva, tón do fialové. Tmavě ovocné ve vůni, švestky, lehce pikantnost málo sířených vín, kořenitá linka, ovocná svěžest a energie. Suché, středně plné, svíravější, tmavší ovoce, fajn délka. Dobrá stavba a pitelnost. Fajn červené, byť vlastně strukturou mi nepřišlo nějak zajímavější než to nižší 1200 Tempranillo.

inanna-el-animal-garnacha-2015El Animal Garnacha 2015 (burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek), s hodně efektní trochu psycho vinětou, je čistá Garnacha ze starých výsadeb, zpracováno v amforách. Tmavá granátová barva. Čerstvost, energie, lehce pikantní, zralá tmavší ovocnost až trochu džemové tóny, rybíz a peckoviny, lehce kořenitá linka. Suché, šťavnaté, parádní kyseliny a pitelnost při docela slušné plnosti. Delší, pěkně postavené, nic vyloženě složitého ale přeci jen znatelně zajímavěji postavené pěkné víno.

El Animal Blanco 2016 (burgundská láhev s bio Nomacorc) je odrůdově snad Verdejo a Viognier ze starších výsadeb školené v amforách. Nemám úplně přesné informace, jak budou tak doplním. Protože zde jsem byl vyloženě nadšen. Tmavší citronová barva, ne úplně čirá, sem tam bublinky a hodně čerstvé. A takové i ve vůni, čerstvé, živé, voňavé, květinové, lehounce herbální, bezové květy, trošku reduktivní smrádky, vrstevnaté, zábavné. Suché, středně plné, výborné kyseliny a živost, čistota, dobrá délka, skvěle vyvážené a pitelné. V chuti více ovocnosti než ve vůni, balanc, síla, čerstvost. Je to aromatické ale uměřeně, charakterní, parádní. Tohle mne bavilo opravdu hodně.

Můj osobní žebříček by byl El Animal Blanco 2016 následovaný 1200 Blanco, poté El Animal Garnacha 2015, Inanna 2015 Tinto, Inanna 2015 Blanco a 1200 Tempranillo. El Animal už jsem si i na léto objednal, přestože to teda není už úplně nejlevnější a překračuje pět stovek. Dovezlo BIO Sueño.

Komentáře používají Disqus