pátek 30. června 2017

Vinné lízátko ke čtení na víkend

lizatkaPoslední školní den, vysvědčení. Děti si určitě zaslouží lízátko! Jedna americká firma dělá i kousky s vinnou příchutí, třeba Chardonnay nebo Merlot. Osobně mne teda více zaujala varianta čokoláda+slanina a bourbon, případně papričky habanero + tequilla :-) Každopádně různých výrobků s vinnou příchutí se objevuje čím dál a obvykle, když nepočítám různé poctivé džemy a tak, to velký zázrak nebývá. Loni touhle dobou se ale stala hitem nabídka rosé gumových medvídků. Vlastně proč ne… gumídek co chutná trochu jako nějaké rosé je pro mne rozhodně přijatelnější, než všechna ta rosé a další vína, co chutnají dost jako gumoví medvídci nebo cucavé bonbóny :-) Ostatně nějaké gumídky s vinnou tematikou jsem loni i chutnal :-)

Potvrdila se starší spekulace, že jednu z legend údolí Loiry, vinařství Clos Rougeard, kupuje majitel bordeauxského Château Montrose. Zásadní část týmu ve vinařství zůstává, ale nějaké ty změny proběhnou. Mimochodem zajímavé info k Montrose… ročník 2016 byl částečně z bio a biodynamicky pěstovaných hroznů, mají takto už polovinu vinic a chystají se zkonvertovat i zbytek. Pontet Canet, Guiraud, Climens, Palmer, Latour, Figeac, Canon la Gaffelier a další na cestě… seznam se nám rozrůstá! Což mi připomíná, že na Moravě by měla vzniknout akademie (původně psali dokonce o vysoké škole, ale záhy bylo změněno) ekologického zemědělství :-)

Pokud je nějaké víno, pošlete…“ Aneb díky moderním technologiím byl přečten text na destičce nalezené na místě dřívější pevnosti, jež se nacházela poblíž dnešního izraelského města Arad. Text je starý asi 2500+ let a nejspíš je zapsala tamní vojenská posádka.

WineAirport_web

Anketa o tom, jak by se mělo jmenovat jediné mezinárodní letiště v Moldávii, měla překvapivého vítěze :-) Žádná z tamních osobností, ale… víno. Se jménem Wine of Moldova Airport by se tak určitě stalo prvním vinným letištěm na světě. Mám ale trochu obavu, že tenhle nápad zapadne :-)

Proč současná největší vína nejsou nutně ta, která tradičně jako velká vína označujeme? Zamýšlí se zajímavě Matt Kramer.

Každý článek o vínech z Moravy a Čech v zahraničním časopise či na webu se počítá! :-) Zde navíc autor pil dost fajn výběr. Ale pár věcí by to tam opravit chtělo – od kdy má Jaroslav Osička Chardonnay z Bratáček? :-) Mimo jiné, samozřejmě.

James Suckling vyrazil do Chile a rozdával 90+ bodů jak pominutý :-) Ale výsledkem je, krom bodovaného přehledu a (z jeho pohledu) tří nových stobodových a tedy perfektních vín, i docela zajímavé shrnutí vývoje i současného stavu Chile.

Komentáře používají Disqus