středa 26. srpna 2020

Bílá od Boeri Alfonso a fajn Rasteau

Od vinařství Boeri Alfonso tu pravidelně chutnám odrůdu Barbera, ale v průběhu let si projel i jejich další vína v různých ročnících, včetně těch bílých. Mojí guilty pleasure je Moscato d'Asti, jejich aktuální Ribota 2019 je úplná klasika – aromatická, muškátová, jemně perlivá, sladká a zábavná. Klidně bych snesl o chlup víc kyseliny, ale baví i takhle. K srdci mi nikdy nepřirostlo jejich Chardonnay. Základní nerezové Bevión 2018 je čisté, žlutě ovocné, krémové, zakulacené ale… prostě v tom nevidím nic zajímavého a postrádá pro mne trochu živost a něco navíc. Bevión Selezione 2018 je rok v nových barrique sudech a je to hodně voňavé, vanilkové, krémové, strašně dřevěné, s vysokým alkoholem, teplé, sladce ovocné a vyloženě mi nesedí. Obě cháčka sbírají medaile a vysoká hodnocení, ale jdou naprosto mimo můj vkus. V nabídce mají ale ještě víno odvážně nazvané Delicious :-) A to jsem naopak pil s velkou chutí!

Deklarováno jako prosté Vino Bianco a bez uvedení ročníku, ovšem půjde dle šarže o 2019. Postaveno na odrůdě Cortese dobře známé z Gavi, ke které je přidáno po deseti procentech Chardonnay, Arneis a Muller Thurgau. Kvašeno a vyzráváno v nerezu. Krom lahve to prodávají, podobně jako základní Barberu, i v třílitrovém bag-in-box, resp. v jejich případě bag-in-tube. Žlutá barva odstínem do slámové. Čistá, příjemná vůně, čerstvá a svěží, dotyk žlutého ovoce, citrusy, lehce florální linka. Středně plné, suché, čisté, bezva kyseliny, decentní krémovost a fajn ovocnost, slušná délka, jemná minerální linka a dotyk nahořklosti v závěru. Skvěle pitelné, osvěžující, mile tak nějak nevlezle fajn a zároveň nenudí a úplně parádní k jídlu. Skvělá věc na skleničku k obědu. Po lahvi 160 Kč je fajn cena. Boeri vozí Víno pro Vás.

V rámci zaváděcí akce 3+3 zdarma jsem na letní grilování pořídil Ortas Rasteau „Tradition“ 2018. Tedy jedno z Cru na Rhôně a tradiční „GSM“ směs – dominuje Grenache, k tomu díl odrůdy Syrah a o něco méně Mourvèdre. Producent Cave Des Vignerons De Rasteau není žádný drobeček, právě naopak, je tím největším v místě (a navíc součást Cercle des Vignerons du Rhône), jde o družstvo s téměř stoletou historií, osmdesáti členy a 600 ha vinic. Víno je v burgundské lahvi, s kovovou záklopkou a celokorkem. Rubínová, ne vyloženě tmavá barva. Ovocnost ale spíš tmavší a trochu sladší ovocnost, švestka a až lesní ovoce, s trochou efektní karbonické macerace, florální a kořenitá linka lékořice. Suché, plnější, šťavnaté a zároveň teplejší se zřetelným vyšším alkoholem a s decentním dotykem sladkosti. Tříslo měkčí. Silnější, dobře přístupné, solidní víno. Za slevových 180 Kč stálo rozhodně a s flákem masa potěšilo mnohé :-)

Komentáře používají Disqus