čtvrtek 27. srpna 2020

Růžová cava a krásné BdB Champagne

Dnes zašumíme. O vinařství Jané Ventura už jsem se zde zmiňoval a teď měl opakovaně jejich růžovku Reserva de la Música Brut Rosé v aktuálním ročníku 2017. Cava, čistá Garnatxa negra, na kalech v lahvi přes dva a půl roku (odstřel 06/2020) a ač brut, tak jen s malou dozáží okolo 3 g/l. Světlejší lososová barva. Hodně fajn delikátnější aromatika, drobné červené ovoce, krvavý pomeranč, lehce sušené bylinky a květy a minerální linka. Suché, čisté, s bezva kyselinami a šťavnatou ovocností, vyvážené, středně plné ale velmi snadno pitelné, dobrá délka. Krásně udělané růžové bubliny, které fungují na pohodu v létě jako aperitiv/jen tak ale krásně se to pije i k lehčím jídlům. Kupoval jsem ve Španělsku, k nám vozí Petrus.

No a teď trochu popojedeme. O Champagne Larmandier-Bernier (web) jsem tu psal překvapivě málo, nejvíce o samotném vinařství asi v loňském článku je jejich cuvée Longitude. Jde o skvělého biodynamického producenta s charakterními krásnými víny a pozornost si zaslouží. Já teď doma otevřel již lehce uleželejší Terre de Vertus Premier Cru Non dosé Millésime 2009. Jedná se o jediný terroir, vinici „Les Barillers“ uprostřed svahu u Vertus směrem na Le Mesnil, a také jediný ročník a pouze odrůdu Chardonnay. Víno spontánně kvasí a rok zraje na kalech v sudech od Stockingera, druhotná a zrání v lahvích minimálně pět let a lahve odstřelují ručně. Nazlátlá barva a krásné vytrvalé perlení malých bublinek. Nazrálá, bohatší až efektní vůně, širší, toastová linka, máslový croissant a marcipán, zralejší ovocnost až lehce sušené plody. Suché, šťavnaté, již nazrálé a s bezvadnými jemnými odbočkami, ale s perfektní kyselinou a stále parádní svěžestí. Bohatší, suché, ač bez dozáže tak vůbec ne ostré a vyvážené, slušně dlouhé, se slanou mineralitou. Tohle mne bavilo velmi! Vinařství dováží Domaine R&B.

Pro zájemce zde degustační poznámka ke stejnému vínu ale relativně mladému, když jsem ho chutnal společně s vinaři, Pierrem a Sophie Larmandier, v květnu 2016: „Čerstvé, energické ale již se známkami nazrávání, dobře vypečený rohlík, pěkná ovocnost spíše světlejších plodů, lehce sušené. Jemnější komplexní odbočky. Suché, šťavnaté, decentně nazrálé, říznost, mírně svíravá dochuť, zábavné, poměrně bohaté, až sladká expresivní ovocnost v dochuti ač bez dozáže.“ Vypadá to, že mi chutnalo i tenkrát :-)

Komentáře používají Disqus