pátek 26. dubna 2024

Riesling s dráčkem, fajnový Monastrell a výtečný základní Spätburgunder

Dnes pár lahví z posledních dní. Nejdříve Von Winning (web, vozí Winegeek) z Pfalze, psal jsem tu o nich několikrát, a Riesling Drache 2022. Jde o víno z jejich hlavní produkce (tj. ne nižší řady Dr. Deinhard), ale v jejím rámci základní gutswein a mix různých vinic z údolí pod Forstem a Deidesheimem a komplet v nerezu, oproti všem ostatním vínům. Láhev pistole, šroubový uzávěr. Poměrně světlá citronová lehce zelenkavá barva. Čerstvé, minerální, čisté, především citrusové do limetky a grepu, trochu „celaskon“ linka. Suché spíše s decentním dotykem cukru (realita je teda skoro osm gramů jak cukru tak kyselin), čisté, středně plné ale docela lehkonohé, citrusové, fajn kyseliny a pitelnost, balanc, solidní délka. Hodně příjemné pití! Vlastně se přiznám, že mne baví více než výše postavený Win Win stejného ročníku, který působí trošku utahanějším dojem (nakolik je analyticky hodně podobný a furt moc dobrý) a vlastně Drache mi přijde bude i lépe zrát.

O vinařství Casa Castillo (web) z oblasti Jumilla a čím je výjimečné už jsem tu psal před rokem. Zmiňoval jsem se i o dnešním víně La Tendida 2021, co přesně je to zač, které teď otevřel doma a zkoumal celou láhev. Burgundskou, s kovovou záklopkou a celokorkem :-) Čerstvá, čistá, zrale červeně ovocná aromatika, trochu kořenitá, projev úplně neprozrazuje teplo oblasti a vyšší alkohol, působí to překvapivě energicky. Suché, čisté, středně plné, s bezva kyselinou a šťavnatostí, s minerální linkou, červené zralé ovoce. Přímé a snadno pitelné ale zároveň se zajímavými odbočkami, vyvážené a slušně dlouhé. Zábavné pití! Wine Advocate tomu nastřelil 94 bodů, což mi přijde trochu moc, hodně povedené to ovšem je. Kupoval jsem ve Španělsku, ale k nám vozí JOJO Wines.

Před nějakou dobou jsem „naskladnil“ docela dost lahví Spätburgunder trocken 2018 od Weingut Salwey (web, dováží Der Weinschmecker) z Oberrotweilu, dovozce ještě nějaké měl (a možná stále má…) za původní cenu. Vinařství teď znatelně podražilo a hlavně u pinotu začíná trochu výš a tuhle třídu nenabízí. Každopádně o podniku i tomhle víně jsem tu psal, takže dnes jen aktuální stav. Jo je to v burgundské lahvi pod šroubem. Barva trochu tmavší rubínová, decentně nazrávající okraj. Čistá, zrale ovocná aromatika do červených peckovin, trocha sušených brusinek a kořenitost, dobře zakomponované dřevo. Suché, čisté, středně plné, šťavnaté, s červeným ovocem, vyvážené, slušná délka. Lehce svíravé ale tříslo nijak výrazné, jemně kořenité, zábavné. Hodně sympatický pinot, snadno pitelný ale dostatečně seriózní a servírovaný naslepo by asi leckdo netipoval základní jakostku vinaře. Jsem rád, že mám zásobu, protože tohle bude ještě v klidu zrát několik let.

Komentáře používají Disqus