úterý 21. března 2023

Nejen Monastrell od skvělé Casa Castillo

Jestli je nějaká evropská vinařská velmoc u nás ještě tak trochu „neobjevená“, pak je to Španělsko. Na tamním trhu zbývá ještě tolik špičkových producentů, a tím nemyslím jen autory skvělých vín z mého prostého pohledu nadšeného konzumenta, ale i ty oceňované uznávanou mezinárodní kritikou, o kterých se tu téměř neví. Natož aby je někdo systematicky dovážel. Do pár jmen se teď trochu opřel nový dovozce Jonáš Sedlařík aka JOJO Wines a do portfolia zařadil hned několik mých oblíbenců či vinařství, jejichž vína mne v minulosti nadchla, a které jsem dosud kupoval především napřímo ze Španělska. Jména jako Envínate, Forjas de Salnés, Raúl Pérez, Castro Candaz, Comando G, Bodegas Bhilar či Daniel Landi. A také Casa Castillo (web) ze svahů Sierra del Molar ve vyprahlé oblasti Jumilla. S tímhle vinařstvím jsem se poprvé setkal (díky Petru Pražákovi z BioSueňo) rovnou na jejich nejslavnějším víně Pie Franco, které od té doby získalo 99RP v ročníku 2017 a plných 100RP pro ročník 2020. Luis Gutiérrez, který pro Wine Advocate Španělsko hodnotí, pro ně má očividně slabost :-) Minulý týden jsem měl možnost si několik jejich vín opět ochutnat a krom degustačních poznámek odhrnu i trochu informací o vlastním podniku.

Usedlost Casa Castillo, a původní vinné sklepy na ní se nacházející, pochází již někdy ze 70. let 19. století a stojí za nimi uprchlíci z Francie. Usedlost zakoupil v roce 1941 dědeček dnešního majitel a původně se zde ve velkém pěstoval rozmarýn. Dnes je na nemalých 400 hektarech ale především réva a také mandloňové sady. Vinic je téměř 180 hektarů, navíc prakticky v jednom kuse okolo usedlosti, i přes napůl pouštní podmínky nezavlažovaných a obhospodařovaných ekologicky (certifikováno bio od 2019). Dnes za vinařstvím stojí José Maria Vicente, třetí generace, který se na vinaření vrhl společně se svým otcem. A první komerční ročník, kterých od nich šel do lahví, byl 1991 uvedený v roce 1993.

Na vinicích, s poměrně nízkou hustotou výsadby a coby jednotlivé samostatně stojící keříky, pěstují především odrůdu Monastrell. Současné výsadby pocházejí hlavně od roku 1985 dál, ale i dnes najdete na některých místech velmi staré původní keře révy, dokonce pravokořenné, a v menší míře jejich výsadby z konce let sedmdesátých. Největší plocha je spíše plochá horká vápencová a kamenitá vinice Valle, zde se Monastrellu daří. Na Las Gravas, štěrkovité poloze nad vápencem, původně vysázeli také Cabernet Sauvignon a Garnachu, které preferují říkat Grenache, protože jde o francouzské klony. Postupně ale Cabernet přeštěpovali na Grenache. Na svahu Val Tosca, v podstatě čistě vápencovém, mají vysazen také Syrah. Pravokořenný, z keřů nikoho jiného než je Jean-Louis Chave. Na vinici La Solana, s písčitým vápencem a jílem, najdete pravokořenný Monastrell z výsadeb v roce 1942. Odtud pochází ono slavné Pie Franco. Příprava vína neprobíhá nijak „komplikovaně“. Ruční sběr a rychle do sklepa, kde proběhne další třídění a spontánní fermentace primárně v nerezu nebo betonu. Stále častěji se uchylují k použití celých hroznů, může jich být i více než polovina. Zrání probíhá v betonu, velkých francouzských foudres, 500l sudech… dle potřeby.

Z aktuální nabídky jsem ochutnal čtyři především mladá vína, všechno to jsou teplejší kousky s alkoholem 14.5 %, ale jinak hodně odlišné. Monastrell 2021 je jejich řekněme základním „regionálním“ vínem, původ jsou především mladší výsadby v La Valle a ve směsi může být i trocha Grenache. Víno je to čerstvé, voňavé, spíše červeně ovocné s krásnou kořenitou linkou, i přes asi devítiměsíční zrání ve starších 5000l a 500l sudech to má takový dost „betonově“ precizně přímou ovocnost. Suché, čisté, šťavnaté, lehce svíravé, expresivní, moc pěkné.

La Tendida 2021 je 85 % Monastrell a 15 % Grenache a nahrazuje jejich dřívější Vino de Finca. Jde o selekci z mladších keřů na vinici stejného jména, z písčito-jílovito-vápencové polohy s vrstvou štěrku. Školeno přes rok v mixu velkých i 500l sudů. O něco komplexnější, složitější, pikantnější projev. Charakterní, červeně sladce ovocné, s jemnějšími odbočkami. Suché se sladkostí vyzrálého ovoce, jemnější sladší tříslo, vyvážené, lehce kořenité, přes teplo krásná pitelnost, mladičké ale přístupné. Krásná záležitost.

El Molar 2021, pojmenovaný po hoře shlížející na jejich vinice, je čistá Grenache z vápencových půd pokrytých štěrkem. Zde je použito docela dost celých hroznů, opět školeno něco přes rok v mixu sudů. Mladičké v projevu, hodně světlé, lehce reduktivní a svědčí tomu nechat prodýchat, sladší červená ovocnost do peckovin a lehce vápenitá „vlhká zeď“ linka. Suché, čisté, ovocné, docela šťavnaté, svíravější se znatelným tříslem, precizní červená ovocnost, dobrá délka. Fajn věc.

Cuvée 'N' 2019 pochází z hlubokých štěrkových půd vinice Las Gravas, odkud je i jedno z jejich nejlépe hodnocených stejnojmenných vín, směs odrůd Monastrell a Grenache. Toto cuvée je ale čistý Monastrell ze starých keřů, produkovaný jen v některých ročnících (zatím to vychází na liché, 2015-2017-2019 a bude 2021) a v počtu něco přes tři tisíce lahví. Kompletně odstopkováno, vyzráváno 16+ měsíců v použitých 500l sudech. Již zřetelně nazrálejší, teplejší, zrale sladce ovocné, s pikantní a bylinkovou linkou, výraznější a docela expresivní. Suché se sladkostí ovoce, výraznější, teplejší, středně plné až plnější, s dobrou kyselinou a strukturou, delší. Povedené velké červené. Byť dobrovolně přiznávám, že mně tak nějak nejvíc seděla La Tendida.

Komentáře používají Disqus