čtvrtek 16. března 2023

Návštěva a degustace v Sekthaus Raumland

Není to tak dávno, co jsem se zde rozepisoval obecně o německém sektu a článek doplnil informacemi o Sekthaus Raumland (web, k nám dováží Der Weinschmecker), špičkovém producentovi seriózních bublin a nově i členu sdružení VDP, navíc prvním čistě bublinovém vinařstvím tam. Podnik jsem před pár týdny navštívil a tak dnes původní informace lehce aktualizuji a doplním a taktéž se podělím o degustační poznámky z průřezové ochutnávky jejich aktuálním sortimentem. Sepsat bych toho mohl mnohem víc, poznámky jsou bohaté, ale ne na všechny detaily typu poměru prodejů na domácím trhu a exportně či kde brát záklopky po výpadku výrobce z Ukrajiny je někdo krom mne zvědav! :-)

Podnik má aktuálně 14 hektarů vinic v bio režimu, vzhledem k zájmu se snaží trochu rozšířit a rádi by se do deseti let dostali někam k 18-20 hektarům. O sklep se dnes stará především Katharina Raumland (praxi nabírala třeba v Champagne u Lacourte-Godbillon), dcera zakladatele. Její sestra Marie-Luise má na starosti byznysovou část. Manžel Kathariny je zodpovědný za vinice. Každý tak prý využívá své silné stránky a navíc si dobře rozumí, takže vše funguje :-) A sice mají své vlastní vize a na nějaké věci jiný pohled než rodiče, ale povětšinou souhlasí s tím, co a jak vinařství dělalo dosud. Možná půjdou ještě trochu níže s dozáží, ale nic zásadního. Hlavní změny se spíše podějí ve vinicích a tlačí je k nim klimatické změny, nedostatek vody a podobně, spíš než nějaká snaha dělat věci jinak. Ovšem zatím vlastně těžko soudit, jak se výměna ve vedení reálně projeví, na trh dávají aktuálně nejmladší ročník 2018 a to ještě dělal plně Kathariny otec, ona sama začala být zapojena od roku 2019. Obecně je to u nich celé dost „generační“ podnikání, jak se nová vinice či nějaká výraznější změna v ní reálně projeví často zjistí až za 5-10 let, pořádně ještě později.

Ve vinohradech mají zhruba 40 % Chardonnay a 40 % Pinot Noir, další velkou část představuje Pinot Blanc a Meunier a pěstují také nějaký Riesling, nákupy vinic jim tam skončilo i něco dalšího, co ale nejspíš nezůstane. Vzhledem k tomu, že mají veškerou technologii, tak řeší bubliny i pro další vinařství nejen z Rheinhessen (například Evu Fricke, jednu z aktuálních superstar Rheingau), kteří to s nimi myslí vážně. Když je řeč o ryzlinku, tak ten mají jako víno samozřejmě rádi, ale v bublinách ho úplně nepreferují, udělat ho opravdu výjimečně dobře je složité (příliš vůní a chutí!) a preferují burgundské odrůdy. I přesto je 2018 Riesling Brut (Deutscher Sekt „Tradition“) myslím fajn víno. Čerstvé, citrusové a trochu florální, s dobrou kyselinou, čistě udělané, voňavé, s minerální linkou, suché. Proč ne, ale jejich hlavní síla je trochu jinde. Riesling také nedělají vždy, ale jen když ročník nabídne takové hrozno, se kterým jsou pro bubliny spokojeni, 2018 tak bylo poprvé po asi pěti letech kdy ho měli v sedmičce (2016 byl jen v magnumkách). Na kalech jejich minimum, teda už docela slušných 36 měsíců.

Ze dvou vín pojmenovaných po dcerách jsme chutnali 2017 Marie-Luise Brut (Sekt „Tradition“), což je čistý Pinot Noir z vinic u Flörsheim-Dalsheim a Hohen-Sülzen, na kalech 36 měsíců, čistě nerez, dozáž k pěti gramům. Podle Kathariny je tohle cuvée vždy takové „milejší“, zatímco varianta pojmenovaná po ní, ve které je krom Pinotu Noir i Meunier a je tam trocha kvašení ve dřevě, vždy trochu „drsnější“. Ale kdo ví, co si do toho projektuje, mně nijak zvlášť drsná nepřišla :-) Každopádně Marie-Luisa je určitě o něco přímočařejší víno, s efektní až trochu exotickou aromatikou evokující spíše šardonku než pinot, tropiko, pečený ananas dokonce. Suché, čisté, slušně postavené, dobrá délka. Solidní kousek.

Tradition Brut není ročníkovka, které v produkci preferují, odrůdově jde o Pinot Noir a Pinot Blanc a 40 % tvoří rezervní vína až do roku 2009. Tohle je za mně o kus dál, komplexnější bohatší trochu nazrálejší a vrstevnatější projev, s ovocností do žlutých peckovin, trochu citrusů, lehce toastové, hodně suché (nízká dozáž do 3 g/l), strukturované, krásně udělané. Ale vyloženě mne nadchlo Rosé Réserve 2014 Brut. Obecně chladnější ročník 2014 byl na bubliny skvělý a jejich vyšší řady z něj budou vypouštět již brzy. Tohle pinotové roséčko, připravené přidáním trochy červeného vína a s barvou pak ještě lehce upravenou dozáží, je velmi světlounké, s krásným vytrvalým perlením. Jemnější ovocná aromatika, kdoule, drobné červené ovoce, lehce lesní plody. Suché, čisté, jemnější, elegantní, vyvážené, s dobrou délkou. Krásné! 90 měsíců na kalech, žádná „rychlokvaška“, navíc. Mimochodem většina vín by mohla být značena jako Extra Brut, tohle má také velmi malou dozáž, ale prostě někdy tam nechávají Brut ze zvyku. I proto, že jim to pocitově vlastně „extra suché“ nepřijde :-)

Chardonnay Réserve 2013 Extra Brut je čistá šardonka z vápenitějších poloh, na kalech 90 měsíců. Znatelně nazrálejší, výrazněji toastová s linkou tropického ovoce. Víno suché, seriózní, s výraznější kyselinou, minerálně slané, slušně dlouhé. Velmi dobré. Pinot Blanc de Noirs Réserve 2013 Brut je čistý Pinot Noir a pochází především ze skvělé polohy Kirchenstück u Hohen-Sülzen (je odtamtud třeba fantastický GG Riesling od Battenfeld-Spanier). Mají ve sklepě vína z jednotlivých poloh, ale doposud je vlastně tak ani příliš neoznačovali. Donedávna prý tamní trh pomalu ani netušil, z jakých odrůd se bubliny dělají, natož aby ho zajímal specifický terroir. Jelikož to ale teď začíná být trendy, tak se i u nich vína z konkrétních poloh objeví častěji. Jinak i tohle zraje na kalech 90 měsíců alespoň. Pěkná výraznější malvicová ovocnost se zajímavou bylinkovou linkou, nazrálejší, oříškové tóny. Suché, uhlazenější, strukturované, delší, minerální, precizní, charakterní bubliny!

Chardonnay Grande Réserve 2010 Brut Nature je krásnou ukázkou ročníku 2010, který i v tichých německých vínech první roky žral zubní sklovinu, ale postupně uzrál do krásy. Chardonnay je doplněno trochou Pinotu Blanc, polovina kvasila a zrála v barrique sudech i větších tonneau, na kalech v lahvi 120 měsíců. Fascinující kombinace nazrálosti se svěžestí, bílého ovoce a florální linky s opraženou rýží a vůbec toastovými tóny. V chuti překvapivě jemné, elegantní, precizní, delší, vyvážené. Jemně ovocné a florální, komplexní, krásné. Jako fakt umí.

Ochutnali jsme i aktuální tichá vína ročníku 2022 ještě před začátkem druhotné fermentace a došla řada také na novinku mimo jejich běžnou nabídku, Ancestrale 2021. Na nově zakoupené vinici byl Gelber Muskateler a tak se ho rozhodli zpracovat jako pet nat, i když s následně odstřelenými kaly. Mladá generace si prostě nemohla pomoct! Muškát tvoří „jen“ třetinu vína, zbytek je Riesling. Víno je to voňavé, florální, trochu mýdlově muškátové, lehké a s velmi (velmi!) výraznou kyselinou a takový ten styl, co vás okamžitě probere, i kdyby byla půlnoc a už jste nemohli. Řízné, slušně dlouhé, voňavé, chlastací. Proč ne.

Komentáře používají Disqus