středa 22. března 2023

AI somík, klučení v Bordeaux, Rakouský export, nový sklepmistr u Charles Heidsieck

Pokrok v AI, respektive v jazykových modelech a generátorech obrázků, jde dopředu až neuvěřitelně rychle. Je to sotva tři měsíce, co jsem tu něco psal. Nová verze GPT-4 teď zvládla odpovědi na náročné právnické zkoušky a také bravurně uspěla v testech, které pro adepty připravuje Court of Master Sommelier. V úvodním testu uspěl model na 92 %, ve zkoušce Certified Sommelier na 86 % a u Advanced Sommelier měl stále více než solidních 77 %. Na druhou stranu má nefér výhodu, podstatné části těchto testů nevyžadují upřímně žádné sofistikované přemýšlení jako spíš mít nabiflováno otřesné množství (zdánlivě a upřímně u mnohých nejspíš i reálně dost zbytečných) vinných faktů, názvů apelací, odrůd a podobně. Přesto… SOMMELIÉRY NAHRADÍ POČÍTAČE, BOJTE SE!

Když jsme u těch počítačů… možná jste sledovali nedávný kolaps Silicon Valley Bank, šestnácté největší banky v USA (a druhé největší, která takhle skončila) a dost zásadního hráče pokud jde o IT byznys. Ale nejen pro něj, měla totiž i velkou vinnou divizi a nemálo kalifornských vinařství, konkrétně asi čtyři stovky, u ní mělo své účty a veškeré finance. A taky 1.2 miliardy dolarů úvěrů. A teď řeší, co bude dál…

Už jsem to lehce naťukl v „otázkách bez odpovědí“ z Bordeaux. Profesní organizace vinařů v Bordeaux (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux, CIVB) potvrdila, že francouzská vláda schválila dohodu o financování, díky níž vinaři získají peníze na vyklučení tisíců hektarů nerentabilních vinic. Konkrétně jich na úvod půjde pryč asi 9500 hektarů, to je jako zlikvidovat půlku všech výsadeb na Moravě. V EU je to se státními dotacemi na podobné aktivity složité, běžně nelze dotovat zastavení produkce na zemědělské půdě, maximálně převod na jiný typ zemědělství. A v Bordeaux je otřesné množství vinic, na kterých se prostě už nevyplácí hospodařit, o hrozny ani víno není zájem, trh je přesycen. Více než čtvrtina vín se prodává už v lahvi pod 3€, litr vína vykupuje pod 80 centů. Obezlička se našla, po sérii velkých demonstrací a velkém tlaku na nového šéfa CIVB, v tom, že vyklučení má fytosanitární a ne ekonomické důvody. V podstatě jde o to, že když budete mít tisíce hektarů neudržovaných vinic, tak se z nich budou rapidně šířit choroby jako flavescence dorée a další. Takže je lepší zaplatit jejich likvidaci. Pěstitelé dostanou 6000€ na hektar, což je méně než chtěli, ale další finance mohou získat na zalesnění ploch nebo jejich převedení na jiné plodiny. Dost tam teď jede obilí, i zavedená vinařství se začínají zabývat tímhle byznysem.

Rakousko slaví nový exportní rekord. V roce 2022 se jim povedlo vyvézt vína za 231 milionů eur. Největší nárůst je u bílého vína a sektů, nahoru letí zájem v Kanadě, USA a severní Evropě. Rekord není ale tak úplně způsoben navýšením počtu lahví. Rakousko vyvezlo 67.7 milionů litrů vína, což je proti předchozímu roku pokles o 3.5 %. Ovšem prodalo ho za víc, nárůst je 6.4 %. Česká republika je v žebříčku odběratelů na devátém místě s 1.8 %. Naprosto drtivě vede Německo, do kterého se vyveze přes 40 %.

Jeden z nejslavnějších šampaňských domů, Charles Heidsieck, má nového vrchního sklepmistra. Po méně než osmi letech pozici opouští Cyril Brun (co bude dělat dál se zatím neví a spekulací, zda půjde do jiného vinařství nebo tenhle byznys opustí úplně, je hodně). Nahradí jej Elise Losfelt, se kterou nyní spolupracuje na hladkém přechodu zodpovědností. Teprve šestatřicetiletá Elise byla součástí týmu Benoita Goueze v Moët & Chandon, pracovala i se sklepmistry Ruinartu a Dom Pérignon. A zařadila se po bok dalších žen, které aktuálně mají pod kontrolou sklepy baráků z nejslavnějších, aktuálně ženy vládnou i v Henriotu, Perrier-Jouët či Krugu.

Komentáře používají Disqus