úterý 28. března 2023

Veltlín od Türka v mladé a uzrálejší podobě

Veltlínské zelené, na to jak důležitá odrůda je to u nás a hlavně i našich rakouských sousedů, nepiju přiznávám vlastně moc často. Mnohé mne opravdu baví, ale na doma stejně zvolím něco jiného (ryzlinky, že jo…). Ale sem tam tu přeci jen něco vypijeme, teď se mi třeba do rukou dostal kousek z produkce Weingut Türk (web), konkrétně Grüner Veltliner Kremstal DAC Reserve Ried Obere Sandgrube. A to rovnou ve dvou podobách. Osmnáctihektarové vinařství Türk, podnik s vinařskou tradicí skoro dvě stě let, sídlí v Stratzingu, nedaleko Kremže v oblasti Kremstal, a dlouhodobě se řadí mezi jedno z top vinařství nejen oblasti ale Rakouska obecně. Zaměřuje se logicky hlavně na veltlín, ten tvoří tři čtvrtiny jejich produkce a najdete ho u nich v podobě lehkých základních vín, přes komplexní selekce ze skvělých tratí až po sladké botrytické výběry a ledovky. Další zásadní částí produkce je Riesling, ale mají i trochu odrůdy Gelber Muskateller a Chardonnay, v červené či růžové pak Zweigelt. Trochu raritou je sekt z Cabernetu Sauvignon, ze starých keřů na nově koupeném vinohradu, které se jim nechtělo vyklučit. Na vinicích již delší dobu jedou čistěji, aktuálně jsou v přechodném období na bio certifikaci. Naprostá většina vín, včetně top kousků z Erste Lage, je školena pouze v nerezu a delší dobu na jemných kalech.

Vinařství v ročníku 2016 přišlo se dvěma zajímavými změnami. Čistě vizuální jsou viněty/nálepky na dně lahví, které barevně odlišují různé jejich kvalitativní kategorie, ale obsahují i informace o samotném víně. Dost praktické, mít to takhle všechna vína, tak v chladničce přehrabuji o něco méně :-) Druhou je pak založení archivu top vín z jednotlivých tratí nejen pro jejich vlastní účely, ale i v trochu větším množství, aby mohli vína pustit na trh po několika letech, uzrálejší. A právě dnešní víno, z hlubokých sprašových půd pro odrůdu tak oblíbených, jsem měl ve dvou různých podobách, v mladém a podle nich naprosto špičkovém ročníku 2021 a pak jako jejich první Late Release, ročníku 2016. Obě vína ve štíhlé protáhlé lahvi se šroubovým uzávěrem, obě školena necelý rok v nerezu, obě na 13 % alkoholu. Mladá varianta má světlejší citronovou barvu nabízí čerstvou, svěží ale zrale ovocnou vůni, citrusy směrem grepu, bílý rybíz, lehce krémová linka, trochu florální, něco bílého pepře, trochu minerální… komplexní zábavná aromatika. V chuti středně plné, suché, šťavnaté jen s decentním dotykem cukru. Bílé ovoce a citrusy, vyvážené, delší. Moc pěkné. Potřebuje rozdýchat, čerstvě otevřené zdaleka nenabízí vše, a ideálně nechat ještě chvilku zrát, potenciál rozhodně má.

Což ukazuje i Late Release ročníku 2016. Barva znatelně tmavší, s lehce nazlátlým odstínem. Vůně je hlubší, nazrálejší, ale stále s dostatkem energie a svěžesti. Žluté ovoce, krémovější projev, citrusy a lehce tropiko, lehce kouřová a minerální linka. Suché, středně plné, s výraznější pěknou kyselinou, strukturované, lehce toastové, dobrá délka. Pěkný, seriózní veltlín, který není utahaný, nabízí spoustu zábavy a má před sebou ještě mnoho let. Vína jsou v nabídce VinoDoc / OKvino.cz a zadarmo to není, no :-)

Komentáře používají Disqus