úterý 14. března 2023

Skvělé Trebbiano a fajn Morellino od Podere 414

Včera byl světový den ryzlinku, ideální příležitost otevřít… nějaké to Trebbiano a Morellino di Scansano :-) Já mám totiž ryzlinkové dny jinak skoro furt! Sáhnul jsem po produkci Podere 414 (web) z Magliano in Toscana kousek od Grosseta, vín z nabídky dovozce VinoDoc. Již několikrát jsem byl nedalo s rodinou u moře a jejich víno tam bylo celkem populární, já o něm a o vinařství psal více před pár lety. Od těch dob se toho moc nezměnilo. Stále bio certifikovaný podnik, u kterého základ produkce tvoří Morellino di Scansano s téměř sto tisíci lahvemi ročně, dalších padesát pak přidá druhé červené zatříděné jako Toscana Sangiovese IGT. Nahoru letí produkce růžovky (Toscana Rosato IGT) taktéž ze Sangiovese, aktuálně je to přes 30 tisíc lahví. A vyprodukují i pár tisíc lahví bílého Trebbiana a jen několik stovek lahví sladkého passito z ne zas tak často viděné (byť třeba na Elbě celkem důležité) modré odrůdy Aleatico s dost výrazným muškátovým charakterem.

Morellino di Scansano 2020 je z 85 % Sangiovese a 15 % tvoří další modré odrůdy (Ciliegiolo, Colorino, Alicante a Syrah). Ruční sběr, fermentace v betonu a dřevěných kónických sudech spontánně (resp. za přídavku spontánně rozkvašeného předsběru), 2 až 3 týdny macerace, zrání rok v pětistovkách a velkých 2500l sudech. Bordó láhev, kovová záklopka, DIAM korek. Pěkná, tmavší rubínová barva. Mladá, svěží, zrale tepleji spíše červeně ovocná vůně, hezky kořenité, lékořice, pěkně zapracované dřevo. Suché, čisté, středně plné až plnější, šťavnaté, mladičké ale ne nepřístupné (hlavně když se nechá pořádně rozdýchat), tříslo jemnozrnné ale není ho málo, fajn délka. Hezky udělané, šťavnaté, vyvážené, fajn pití. Ideál nechat ještě chvilku ležet, ale už teď to má něco do sebe. Třeba k nějakému tamnímu ragů z divočáka a mastným toskánským salámkům bych si dal s chutí :-)

Trebbiano Toscano 2019 je stoprocentně tato všudypřítomná odrůda, z trochu výše položené hektarové jílovité vinice. Ručně sklizené pomleté hrozny krátce macerují a pak začínají kvasit v betonu, kvašení je dokončeno v nových sudech. A v 500l sudech také víno 7-8 měsíců zraje na kalech, za pravidelné častější batonáže. Hrubá filtrace, celkové siřičitany 65 mg/l, lahvováno do burgundské lahve (s trochu protáhlejším hrdlem) s kovovou záklopkou a DIAM korkem. Takže Trebbiano, ale trochu „vážněji“. Tmavší efektní intenzivní barva do zlaté. Bohatší vůně spojující zralé žluté peckoviny s dotykem citrusů a florálními tóny, trocha „vanilkového“ dřeva ale nic přestřeleného, jemně minerální linka, teplý vosk. Středně plné, uhlazenější ale s dobrou kyselinou, seriózní strukturované bílé. Projevy z vůně se opakují v chuti, je to hlubší, vyvážené, delší, s lehkým dotykem tříslovin. To červené je fajn a spolehlivě dobré víno, ale tohle je upřímně skvělé. Ideál z větší (burgundské) sklenice a trochu teplejší. A věřím, že bude dál dobře zrát.

Komentáře používají Disqus