pondělí 20. března 2023

José Michel a dvě podoby ročníku 2014

Není to tak dávno, co jsem se zde rozepisoval o vinařství a dvou lahvích Champagne José Michel & Fils (web) z Moussy a od té doby se podíval pod korek dalším jeho vínům, konkrétně dvěma z ročníku 2014. Jak se liší Brut Grand Vintage 2014 a Spécial Club 2014? Inu vlastně docela dost a mrkneme se na obě a také trochu na samotné označení Spécial Club. Každopádně „základní“ ročníkovka je na přední vinětě označena Brut ale na zadní Extra Brut a dozáž uvádí 4.5 g/l. Hrozny z obcí Moussy, Brugny a Saint Agnan, odrůdově 70 % Chardonnay a 30 % Meunier, částečně školeno ve dřevě. Do lahví v květnu 2015 a odstřel kalů únor 2022, na kalech tedy skoro sedm let, celkem připraveno zhruba tři tisíce lahví. Stále čerstvá, energická vůně, spojení citrusů a malvic, lehce florální, decentně toastové. Suché, čisté, středně plné, výraznější kyseliny, šťavnaté, citrusovo-malvicové, minerální, mírně hrubší, slušně dlouhé. Velmi solidní kousek, byť jsem čekal o trochu víc. Splní to Spécial club?

Sdružení Club trésors de Champagne (do roku 1999 zvané Club de Viticultures Champenois), které za touto značkou stojí, vzniklo v roce 1971 a cílem bylo spojit producenty s podobným smýšlením a důrazem na samotné vinice a koncept terroir. Nakolik jméno vín ve mně spíš vyvolává dojem „džentlmen klubu“ a sdružení šampaňské aristokracie, spíš než menších pěstitelů :-) Původně bylo členů 12, ze kterých dnes zbývá jen hrstka, celkově se ale sdružení rozrostlo na 28 producentů. Ve speciální jasně rozpoznatelné lahvi (a dříve i se společnou vinětou, lišila se jen názvem vinařství, dnes je toto flexibilnější), postavené na tvaru z 18. století a s logem Spécial club přímo ve skle, se mohla a stále mohou objevit jen ročníková vína (z ročníku, na kterém se všichni producenti na společné degustaci shodnout, že si to zaslouží) z vlastních vinic producenta a připravená v jeho vlastních prostorách, vína školena na kalech nejméně tři roky ale spíše déle a taková, která byla ve slepé ochutnávce schválena komisí ještě jako tichá vína a právě po třech letech zrání. Na toto hodnocení dohlíží externí enologové, byť v komisi se střídají i členové sdružení. Asi bych nechtěl mít ve sklepě vína ve speciální lahví, ve které po degustaci nebude mít právo zůstat :-) Mělo by se vždy jednat o špičkové víno vinařství, byť mnozí mají i nějakou svoji další vlastní prestižku, vína unikátní a specifická ale zároveň těžící z možností společné propagace a svého času uznávané značky. Dnes je koncept pěstitelského šampaňského sám o sobě dostatečným tahákem, ale pokud je o popularitu, jde vlastně o relativně novou záležitost.

V případě Spécial club od vinařství José Michel jde o směs ze starších i velmi starých keřů Chardonnay a Meunier, zhruba ve stejném poměru. Viněta je kovová, silná, plastická a docela efektní. Víno má trochu tmavší nazlátlou barvu, krásné vytrvalé perlení menších bublinek. Ve vůni výraznější, ovocné, malvice v kombinaci s citronovou kůrou, máslová brioška, lehce oříškové. Suché ale s patrně vyšší dozáží než u jejich „běžné“ ročníkovky, krásně vyvážené, mix žlutého ovoce a citrusů a lehké oříškovosti a tostovosti, minerální linka, delší pěkná dochuť. Je to hodně… klasické, elegantní, vyvolává to ve mně dojem prestižního cuvée dobrého velkého baráku spíše než vín mých oblíbených menších producentů. Což není vůbec špatně, že jo. Dost fajn.

Komentáře používají Disqus