středa 1. března 2023

Wachter Wiesler a jejich pohled na Frankovku

O víkendu jsem v restauraci narazil na jednu z nejspíš posledních lahví starší a dost zajímavé frankovky od Weingut Wachter Wiesler (web) z Deutsch Schützen, jižního Burgenlandu, a připomnělo mi to, že jsem zde nesepsal nic z degustace s Julií Wachter v listopadu loňského roku, kterou pořádal dovozce b.wine. Utíká to! Šestnáctihektarový rodinný podnik se v posledních patnácti letech vyšvihl mezi špičku oblasti a zásadní zásluhu na tom má Christoph Wachter. Ten se na tvorbě vín začal podílet od roku 2008, v teprve dvaceti letech, a o dva roky za celou produkci převzal plnou zodpovědnost. „Jsou záležitosti, ke kterým se vyplatí zaujmout nekompromisní postoj. Příroda, rodina, přátelé – a Frankovka.“ Právě na Frankovku se zaměřují, byť mají i docela dost vlašáku a trošku dalších odrůd. Nekompromisní přístup v jejich případě znamená, že přešli na čisté hospodaření ve vinicích, od roku 2018 jsou i bio certifikování a používají některé biodynamické postupy. Christoph vína odlehčil, snaží si o nižší alkohol, žádné nové barrique sudy ale místo toho spíše sudy starší a větší, od šestistovky dál. Fermentace spontánní, obvykle s dílem celých hroznů, lahvování bez úprav jen s decentním zasířením (celková se málokdy pohybuje nad padesáti, spíš je to znatelně méně). Nic neobvyklého, prostě jen kvalitní hrozny ze spíše starších výsadeb v zajímavých polohách nezprzněné ve sklepě. Za mne hezká ukázka poctivé „naturální“ produkce, co ale bez problémů může i do sklenek příznivců spíše „klasiky“.

Začali jsme pet-natem z ročníku 2020, ročníku dost poznamenaném krupobitím a prvními bublinami co kdy udělali. Hlavně Frankovka a trocha dalších červených odrůd, neponecháno s kaly ale odstřeleno. Světle růžové, pikantnější, s výraznější kyselinou, dost intenzivní perlení, projev hlavně drobného červeného ovoce, lehce zemitý závěr. Proč ne, takhle pro zajímavost :-) Pokračovali jsme s Rotes Handgemenge 2020, jejich červeným základem půl na půl Frankovka a Zweigelt, původ především Deutsch-Schützen a část Eisenberg, školeno rok ve velkých sudech. Čerstvé, spíše červeně ovocité, živé, suché, s výraznější kyselinou, přímočařeji chlastací, ideál trochu podchladit. A pokračovali jejich zásadním vínem a vizitkou, čistou frankovkou Béla-Jóska v již trochu uleželejším ročníku 2018. Větší část z Deutsch-Schützen na jílu s výrazným podílem železa a zhruba třetina Eisenberg a zelená břidlice, výsadby 20 až 40 let staré. Velké sudy rok a půl. Jméno nese po „dědech zakladatelích“, Bélovi Wachter a Jóskovi Wiesler. Nazrálejší v projevu, sladší trochu teplejší peckovinová ovocnost ale spíše červené plody, otevřenější projev, moruše. Suché, čisté, s krásně zakomponovaným dřevem, pěkná peckovinové ovocnost, stále docela výrazné třísloviny, poměrně seriózní když si s tím chcete hrát a zároveň jde „jen tak“ popíjet. Dost fajn.

A pokročíme k vínům vesnickým, která připravují teprve od roku 2017 a jsou mezistupněm mezi směsí Béla-Jóska na straně jedné a výrazem jednotlivých specifických vinic na straně druhé. Deutsch Schützen 2018 je opět čistá Frankovka, vinice Weinberg a Ratschen a těžší železitá jílovitá půda se štěrkem a pískem. Dva a půl roku v 1500l sudech. Živočišnější, tmavší ovocnost, trochu divočejší v projevu. Suché, čisté, středně plné, super kyseliny a struktura, důraz v kombinaci s jistou lehkostí, fajn délka a minerální linka. Moc pěkné. Eisenberg 2018 jsou vinice Fasching, Saybritz a Hummergraben, zelené břidlice bohaté na železo s větším či menším množstvím jílu. Necelé dva roky v 600 a 1500l sudech. Tmavší, trochu hutnější v aromatice, s pěknou zralejší ovocnosti a zároveň bylinkami (tymián) a kořením. Suché, čisté, šťavnatě tmavěji ovocné, trochu přísnější a „hranatější“, strukturované, skvěle udělané, delší, seriózní. Skvělá Frankovka!

Vrcholem jejich produkce jsou vína jednotlivých vinic v obou obcích, poloh Weinberg, Ratschen, Reihburg a Saybritz. My jsme ochutnali Weinberg 2018 z výsadeb uprostřed viniční trati Weinberg u obce Deutsch Schützen, teplejšího jižního svahu s hlubší jílovitou půdou s výrazným obsahem železa, a vlastně docela blízko jejich sklepa. Z celkových třiceti hektarů této polohy zde mají celých pět, toto je selekce z nejstarších (50+ let) keřů a top hroznů, byl toho vlastně jen jeden velký 2300l sud. Opět čistá Frankovka, 3 týdny macerace, zrání až tři roky. Upřímně tady by vínu prospělo nechat nějakou dobu pořádně prodýchat, na ochutnávce působilo trochu roztříštěně. S  pikantnějším, slinosbíhavějším chladnějším projevem v kombinaci s již nastupující nazrálostí, spíše tmavší ovoce a k tomu lékořice a bylinky. Suché, čisté, trochu hranatější, slušně dlouhé… ale prostě bylo cítit, že to teď není úplně ono. Ročník 2015 ochutnaný, tedy vlastně spíš bez okolků vypitý, o víkendu se prezentoval tmavší rubínovou barvou, výraznější vůní směrem červené ovoce, lehce pikantní a trochu navinulé, lehce zemité a kořenité. Středně plné, suché, čisté, šťavnaté s výbornou kyselinou, stále dost tříslovin a teprve na cestě, pěkná ovocnost a kořenitost, slušně dlouhé. Fajn serióznější Frankovka.

Komentáře používají Disqus