úterý 10. října 2017

Morellino di Scansano od Podere 414

Podere-414-Morellino-di-ScansanoKoukám do poznámek a zjišťuji, že jsem sice pil (po celé lahvi doma nebo na dovolené) několik ročníků Morellino di Scansano a dalších vín od Podere 414, ale krom krátké zmínky v postu o strastech s restauracemi a vinotékami u moře o něm ještě nic nepsal. Inu napravím dnes. Vinařství z oblasti Maremma je moderní podnik s asi dvacetiletou historií, jméno vychází z identifikačního čísla pozemku dle zemědělské reformy v roce 1960. Celkem vlastní téměř padesát hektarů, vinice z toho ale tvoří asi polovinu (hustota výsadeb 6500 keřů na hektar a dominuje v nich Morellino alias Sangiovese). Připravují něco ke 170 tisícům lahví, dle ročníku, takže už nic vyloženě malého. Vinice mají certifikované bio a vedou směrem k biodynamice, mošt kvasí spontánně v dřevěných kádích nebo betonových nádržích a vína zrají v sudech různých velikostí či betonu. Výjimkou je čistě nerezová růžovka.

Hlavním vínem je Morellino di Scansano DOCG aktuálně u českého dovozce VinoDoc v ročníku 2014, původně šlo o jediné víno které připravovali. Jde o 85 % Sangiovese a 15 % odrůd Ciliegiolo, Colorino, Alicante Bouschet a Syrah, fermentace a macerace beton a dřevo, zrání malé i velké dubové sudy zhruba rok. Bordó láhev, kovová záklopka, celokorek. Tmavší barva, fialový tón. Výrazná, zrale spíše tmavě ovocná vůně, peckoviny, na úvod sevřená a svědčí tomu prodýchání. Koncentrovaná, s pěkně zakomponovaným dřevem a kořenitou linkou. Suché, šťavnaté, peckovinově ovocné, mladé ale již docela přístupné. Jemnozrnné třísloviny, pěkně vybalancované, krásně pitelné, dobrá délka. Výborné, zajímavé, čistě udělané Morellino, které se pije samo, ale lze si s ním hrát a zkoumat ho. A dokáže dále zrát. Za u nás požadovaných 380 Kč velmi solidní pití.

podere-414-badilante-sangiovese-2015Pro srovnání Sangiovese „Badilante“ Toscana IGT 2015, což je čisté Sangiovese fermentované v betonu, zraje v betonu a použitých pětistovkách sudech. Analytické hodnoty jsou si až na množství kyselin s předchozím vínem dost podobné, ale projev je hodně odlišný. Rubínová barva, nic zvlášť tmavého. Čisté, svěží, červeně peckovinově ovocné, lehce masité a pikantnější. Suché, svěží, trochu tvrdší, středně plné, přímočařeji červeně ovocné. Také o něco tenčí v chuti (byť na tomto uvádějí alkohol 14 % a na předchozím 13.5 %, osobně bych tipoval rozdíl větší a vyšší alkohol u Morellina), nemá tak výrazné tělo. Ale tedy pitelné je to opět výborně, nekomplikovaně fajn, mizí velmi snadno. Domácí cena 260 Kč proč ne, ale v tomhle stylu i cenové kategorii přeci jen mám jiné favority :-)

Komentáře používají Disqus