středa 30. září 2015

Vinotéky, otevírací doby a další strasti dovolené

oteviraci-dobaHned za hranicemi ČR a v tom prý civilizovaném světě je tráva zelenější, kafe v Itálii na benzínce lepší než to z kaváren u nás (pěkný kec a neplatí to ani o italských kavárnách), vodu tu dostáváte na stůl automaticky (výjimečně) a vína jsou tu levná a výborná (jsou tu vína levná i výborná, obvykle ale ne tyto dva parametry zároveň). Abyste mi nezáviděli výlet za teplem, tak dneska dvě věci, co mne tu štvou. Už opakovaně jsem se vytočil u otevírací doby. Naprosto kašlou na časy a data, kdy má být otevřeno. Jasně, je po sezóně, ale něco napsaného mají a bylo by fajn dodržovat. Fakt ne. Jako bonus tyhle otřesné tabulky s časy viz titulní foto, které ale ke všemu nevidíte, protože když je zavřeno tak je přes ně roleta. Takže musíte na obchod/restauraci narazit v otevřené fázi a nastudovat si. Což, pokud otevírají v půl osmé a zhruba do té doby ani neberou telefon, není ideální. Jedna místní top zmrzlinárna má od půl páté odpoledne do půlnoci, ale nově, jak jsme zjistili, to platí od čtvrtka do neděle :-)

A fenomén jsou vinotéky. Obvykle docela drahé, někdy naprosto otřesně předražené. Otřesně! A k tomu jako bonus většinou další vada. Buď nic moc sortiment a nebo šílené skladování. Vidíte tam ty ubohé lahve, třeba výběr několika ročníků Tignanella (za peníze, které bych stejně nedal), jak se válí zaprášené kousek od dveří ve stojanu. I v tomhle počasí ve vedru a co teprve někdy v červenci. Prostě zaplatíte stovky euro nejspíš za mrtvolu. Jinak třeba slavné Masseto ve stejném ročníku jsem tu viděl za tři různé ceny pár desítek metrů od sebe. 800€, 600€ a 450€. První je ve vinotéce upečená flaška, druhá průměrná restaurace a třetí asi nejlepší místní restaurace, kde víno půjde hezky z chladna a navíc ve skvělém skle. Podobný odstup byl i u vín typu Morellino di Scansano z Podere 414, mimochodem fajn pití. 25€ ve vinotéce, 16€ v restauraci, 12€ nakonec v jedné lepší sámošce. Tak nevím. I v obchodě vinařství jsem za jejich víno dal o 2€ více než pak v samoobsluze. Moc těm Italům nerozumím. Mimochodem to Tignanello jsem si nakonec odnesl právě z té top restaurace, se slevou s sebou za 50€. Dobrá láhev na žal „obcházím tu jak debil a krom trapných pizzerií nic otevřeno“ :-)

Místní vinotéky jsou tragédie, ceny zbytečně vysoké nebo vyloženě nesmyslné. A k tomu zhusta i blbý sortiment a nebo otřesné skladování i velkých vín a starších ročníků. Je mi líto kohokoliv, kdo si koupí 15+ let staré velké červené, které už asi několik let leží ve stojanu ve vedru kousek od dveří :-( Se zmrzlinou je to o HODNĚ lepší, musím říct, většinou ani vyfotit nestihnu. Nejen klasické chutě, ale i povedené zajímavosti jako pistácie s himálajskou solí a tak. Bezva jsou variace v podstatě Nutella :-) A velké porce! Údajně nejlepší gelateria má otevírací dobu 16:30 až půlnoc, ale tento týden otevírá až ve čtvrtek, se těším. A taky na další prý zajímavé restaurace, klasika u moderna. Ale jídlo patláme i doma. #Italy #gelato #icecream #pasta #fb

Fotka zveřejněná uživatelem Jan Čeřovský (@belcarnen),


P.S. Mají tu nějaký nový software na WiFi přístup. Už žádné „jednou zajít na kafe a pak už vím heslo“, rovnou z pokladny to vyjíždí přístup na účtence, časově omezená hesla. Jedno espresso dá půl hodiny, Latte macchiato už hodinu :o)

Komentáře používají Disqus