pátek 11. září 2015

Dvě lehčí červená a připomínka Romorantinu

Domaine-Prieur-BrunetBourgogne-Pinot-Noir-Cuvée-Saint-Jean-de-Naross-2012Asi už jste si všimli, že poměrně dost často sahám po lehčích červených vínech. Užiju si i různé mohutné, silné „obludky“, pokud jsou zároveň harmonické a neutahané, ale obecně preferuji spíše lehčí kousky. Naštěstí je jich k dispozici hodně a navíc zdaleka ne jen základních jednoduchých kousků, ale i vín, která lze považovat za velká. Rovnítko mezi silou, koncentrací a tak dále a kvalitou prostě neexistuje, i když to v hodnoceních někdy tak vypadá (u červených hlavně). Ale dnes to bude spíše ty základky. Nedávno jsem k jídlu vytáhl z chladničky Domaine Prieur-Brunet, velmi solidního producenta ze Santenay, a jejich Bourgogne Pinot Noir „Cuvée Saint-Jean de Naross“ povedeného ročníku 2012. Původ hroznů z pětiny v Santenay ale většina Meursault, většinou nerez a minimum dřeva. Světlá jiskřivá rubínová barva. Čistá, svěží, peckovinově ovocná vůně, třešeň, trochu pecková mandlovina, pikantnější. Suché, lehčí, dost výrazné kyseliny, svíravost, tvrdší, přímočarý jednoduchý peckovinově ovocný pinot. Jako proč ne, ale za 360 Kč (nové ročníky) si raději koupím třeba dva Sillery od Ráspiho a ještě mi zbude na jídlo k tomu :o)

Když jsme u těch lehčích červených… Monferrato Dolcetto 2014 vinařství Boeri Alfonso. Nerezovka z oblíbené odrůdy, na rychlejší pití. Tmavší byť ne vyloženě hluboká barva, fialový tón. Mladé, hodně čerstvé, mix červených a tmavších peckovin, dotyk „fialových“ květů a jemná kořenitost, lékořice. Čisté, lehčí až středně plné, šťavnaté, peckovinová ovocnost, mírně mandlově nahořklý závěr, velmi dobře pitelné. Nic složitého, spíše naopak, ale takové typické jen tak „zapíjení pizzy nebo rychlých těstovin“ červené, se kterým nemám nejmenší problém a na nic si nehraje. U VPV za 165 korun.

 

V rámci běžeckého „tréninku“ jsem včera vyrazil na Letnou a hodinou poklusu s davem dalších přispěl na dobrou věc. Akce běží ještě dnes a zítra, pokud nemáte lepší program, zaskočte taky :-) Doma jsem se pak chtěl odměnit něčím dobrým k pití. V časopise Forbes vyšel tip na osm vín za výbornou cenu a jelikož hned to první jsem měl doma, byl to logický tip. O Domaine des Huards Cour-Cheverny 2008 jsem tu už také psal, je to asi dva a půl roku, a tenkrát rovnou koupil celou krabici. Víno si i dneska udržuje slušnou kondici a podobný charakter jako dříve, což se rozhodně cení, byť ona medová lahvová vyzrálost začíná hodně dominovat a po pravdě mi dříve sedělo o něco více. Ale je to silné, s výraznou kyselinou, něco minerality, dobrá délka… hodně solidní a navíc zajímavé uleželé bílé. Ale teda jako první tip pro víno do deseti éček v podobném časopise mi to přijde docela… odvážné :-)

P.S. Přemýšlím, od kdy je normální prodávat rovnou vinný střik (lahvoval VINOP Polešovice) a vydávat ho za čisté víno :-)

Komentáře používají Disqus