čtvrtek 24. září 2015

Velký lok a malý srk, alkohol a zdraví, nový oxfordský průvodce

stary_rieslingSprávná doba k otevření, ideální teplota, tvar sklenky, nechat víno nadechnout třebas dokonce dekantací… takových komplikací, když se chcete trochu napít! ;-) A teď po vás ještě budou chtít, abyste pro co nejlepší výsledek přizpůsobovali velikost doušku konkrétním odrůdám! Alespoň to vyplývá z titulku „Chardonnay je lepší vychutnávat po malých doušcích, ryzlinky velkým lokem“ článku na Novinkách. Protože, to je přeci jasné, u ryzlinku „velké doušky podpoří kerosen“ :-) Výrazně detailněji a smysluplněji se o celém experimentu můžete dozvědět na stránkách deníku The Telegraph. Jako musím se přiznat, že dneska večer budu asi víno srkat i pít po velkých doušcích a hluboce se zamýšlet nad výsledky. Vy také?

Moderate alcohol use and health: An update a Consensus Document (PDF). „In summary, it appears convenient to educate consumers and health professionals on the appropriate use of alcoholic beverages, within the framework of a healthy lifestyle.“ Aneb slušný souhrn pro a proti konzumaci alkoholu. Žádné brutální strašení z každé decky, ale ani přehnaně superoptimistický přístup á la Šamánek, který mi v poslední době přijde, že to skoro až přehání.

The-Oxford-Companion-to-WineThe Oxford Companion to Wine (Amazon) z pera Jancis Robinson (a stovek přispěvatelů a spolupracovníků), encyklopedický přehled téměř čtyř tisíc abecedně řazených hesel ze světa vína – od termínu abboccato po zymase (ve starším vydání to končí zweigeltem). Zásadní vinařské pojmy, technologie, odrůdy a vinohradnictví, osobnosti, oblasti, důležité milníky historie, uzávěry, hodnocení vína a mnoho dalšího. Referenční příručka, která na rozdíl od skvělého Světového atlasu vína (Amazon) nebo encyklopedie Víno (Amazon) není úplně určena i jen tak na kávový stolek a listování a pročítaní pro radost, ale můžete se na ni obracet kdykoliv, kdy vám něco nebude jasné a nebudete se chtít spolehnout jen na strýčka Googla a spolehlivost Wikipedie. Proč se o knize zmiňuji? Protože po devíti letech vyšlo čtvrté aktualizované vydání, navíc i v elektronické podobě pro čtečky. O celém projektu se Jancis rozepsala a zavzpomínala na svých stránkách.

A jako obvykle sbírka zachycených prohřešků alias podvodných vín, tentokrát Rulandské šedé, a to hned dvakrát, od firmy Blacqin s.r.o. z Valtic (se stejným majitelem jako Vinařství Černý Valtice). A po Hradebním bílém od VINOPu další již předpřipravený vinný střik, tentokrát polosuché Chardonnay s přídavkem třetiny vody, z Moldávie (Basarabia Lwin Invest SRL).

Komentáře používají Disqus