pondělí 14. září 2015

Dvě víkendová pražská „vinobraní“

valka_roseV sobotu jsem s rodinou vyrazil na „vinobraní“ na náměstí Jiřího z Poděbrad a musím říct, že byl dost spokojený! Samozřejmě všechny tyhle akce jsou taková trochu pouť, ale zde jsem si to užil. Možná i díky návštěvě v sobotu dopoledne, kdy to asi nebyla taková davovka jako v pátek a sobotu v podvečer. Úplně jsem neřešil stánky s různým jídlem a vzhledem k času účasti nevyužil možnost poslechnout si Hradišťan nebo Dana Bártu, i všudypřítomnému burčáku jsem věnoval pozornost spíše omezenou (ale ocenil, že většina vinařů měla jasně uvedeno co a odkud přesně to je, ochutnal jsem jednoho vavřince a směsku muškátu s neuburským a pro letošek jsem spokojen), šlo mi o víno. A tam byl výběr široký, několik desítek vinařství různých typů, od vyloženě menších producentů po (v menší míře) velké firmy, od hodně zajímavých jmen po podniky, které lze za mne poměrně s klidem ignorovat.

susky_cerveneOsobně mi přišla nejzajímavější trojice stánků hned vedle sebe – Vinařství Válka (tam půjčovali výborné větší dobře tvarované sklenice, takže ani úchyl na správné sklo jako já netrpěl a za zálohu jejich sklenku používal u všech ostatních), Rodinné vinařství Suský a Vinařství Pavel Halm. Od těchto tří jsem nakoupil i domů, už se těším na celé lahve a že jim všem věnuji trochu více pozornosti (na akci jsem jel bez poznámek, spíše dojmy a čemu dát prostor později). S chutí mohu doporučit od Válků šťavnaté ovocné vyvážené Cuvée La Guerre rosé 2013 (láhev sice oblepená medailemi za hranici vkusnosti, ale vínu to neubližuje) a lehčí ale seriózní zajímavý Cabernet Moravia 2013. Z Vinařství Suský jsem si odnesl sympatické, vyvážené slibné Rulandské modré 2013 a také jejich červené Cuvée Suský 2012, delší dobu ve dřevě, vyvážené serióznější červené. U Pavla Halma potěšil velmi lehounký šťavnatý a parádně pitelný „dejte karafu na stůl k obědu“ Dornfelder 2014, ale celkem logicky nejvíce oslovila výběrová Frankovka 2011 z trati Lizniperky, to je dost povedené charakterní víno a stále teprve na cestě.

valka_lahvecervene_halm

Aby toho nebylo málo, tak jsem odpoledne s kočárkem vyrazil na konkurenční akci, vinobraní u zámku a na vinici v Tróji (ano, dvě vinné monstrakce v Praze v jeden víkend, domluvit se asi neumí). A to byl teda dost masakr, kdyby se nám s kamarády nepodařilo ukrýt na jedné z louček s jabloněmi v bludišti živých plotů, asi bych velmi brzy prchnul domů. Davovka veliká, došlo sklo (stejně půjčovali jeden z nejotřesnějších tvarů co existuje, takový ten nízký otevřený kalich, ale furt pokrok oproti čistě plastu před lety) a první dva vzorky jsem dal z kelímku, než se mi povedlo ulovit pěknou sklenku u jednoho z vinařů, pár se samo zásobilo a sklo půjčovalo, v tomhle ohledu se stav velmi lepší. Nakonec jsem tam projel hlavně ryzlinky z mělnického vinařství Vondrák, jeden měli dokonce stočený jen tak do petek, docela slušnou jakostní třináctku. Za pár korun si člověk mohl dát nejen decku mladých vín, a ne o moc levněji burčáku (jako v Praze fakt dává ekonomicky smysl prodat surovinu lačným pijanům jako burčák, než se trápit s nějakým školením, lahvováním, vinětami… :-), ale Vondrák měl i výběry z ročníku 2007 či 2006, nezvyklé! Možná to bylo počasím a takovou to rozjařenou atmosférou celé akce, ale ve výsledku mne nejvíce oslovil jejich mladičký šťavnatý květinový Ryzlink rýnský pozdní sběr 2014. Není tam moc alkoholu, na plnosti přidává troška cukru, ale je to koncentrované, extraktivní, s velmi dobrou kyselinou, výborně se pije už teď a myslím ještě docela dlouho udrží v kondici a bude zrát. Za požadovaných sto pade pár lahví rád zakoupím :-)

trojske_vinobrani

Komentáře používají Disqus