středa 23. září 2015

Lehounká Frankovka a „extrémní“ Chardonnay

frankovka-2010-vykoukalV pondělí jsme se po dlouhé době zase sešli s pár lidmi u nás doma trochu popít dobrého vína, na degustaci formou „co kdo zajímavého přinese + se složíme na jednu či dvě špičková vína“. Vypilo se toho dost a něco jsem ještě přechutnával (rozuměj dopíjel) včera a budu ještě dnes, alespoň si hezky ověřím, jak se vína chovají v čase. Pro dnešek bych si dovolil vypíchnout zatím dva vzorky. Frankovka 2010, moravské zemské víno ze Staré hory v Hostěrádkách-Rešově, od Zdeňka Vykoukala (web, report z jedné degustace). Desítka byl ročník… inu… komplikovaný, u červených dvojnásob. Jaké příjemné přikvapení v lahvi! Tmavší, nafialovělá barva, nic hutného ale. Ovocná, zralá, pikantnější peckovinová a trochu kořenitá vůně, zralé čerstvé fíky, aromaticky vlastně poměrně bohaté a velmi příjemné. Suché, lehčí, šťavnatě ovocné, naprosto dokonale pitelné. Za tohle by mu v New Yorku nebo Londýně, kde teď naturální bary ve velkém sjíždí lehčí Trousseau z Jury a podobná vína, urvali ruce :-) Druhý den už šlo trochu dolů, takže na nějaká další velké zrání to není, ale bavilo velmi.

judith-beck-chardonnay-bambuleDruhý vzorek je trošku jiná kategorie. Judith Beck (web), nedávno jsem tu psal o pár jejích červených (a dovozce již zařadit do sortimentu pár dalších), a biodynamické Chardonnay Bambule! 2012. Vína Judith Beck jsou možná pro příznivce „hard core“ naturálních vín moc vycizelovaná, tenhle kousek je tak trochu výjimkou v sortimentu. Zatříděno jako zemské víno (na vinětě si můžete všimnout fixem zamalovaného Burgenland, které nesmí být uvedeno), nízký výnos z keřů, fermentace a macerace tři týdny se slupkami, zrání 22 měsíců v použitých malých sudech kompletně s kaly, lahvování bez filtrace a síření omezeno na minimum. Tmavě zlatá barva, trochu opalizuje, hutnější. Výrazné ve vůni, silné, zrale žlutě ovocné, minerální, lehce ovocný čajový výluh, mírně těkavé, dost znatelné dřevo. Ve sklence se pěkně mění a druhý den bylo o něco uhlazenější. V chuti suché, plné, silné, s parádní kyselinou a minerální linkou, koncentrované, s dotykem tříslovin, ovocnou a také dřevěnou sladkostí, dlouhé. Efektní, zajímavý a zábavný kousek, poměrně komplexní. Teda pravda přišlo na 25€ přímo ve vinařství, ale co už, že jo :-) Jak si ale myslím, že běžná produkce Judith Beck, ač biodynamická a takové ty věci, dokáže oslovit a dokonce nadchnout i příznivce konvenčnějších vín (v tomhle ohledu se řadí mezi biodynamické producenty třeba z klasických francouzských apelací), tak s tímhle budou mít minimálně v aromatice už trochu problém a víno osloví přeci jen jinou sortu vínomilců.

Komentáře používají Disqus