pátek 4. září 2015

Radikální prosecco z magnumky

bellenda-radicaleCo lepšího otevřít po vynuceném vinném půstu, pravda dost krátkém, než magmum láhev :-) A tak jsem konečně vyndal korek z Radicale od vinařství Bellenda. Na lahvi zaujme, že viněta je nalepena opačně. Důvodem je, že víno by mělo stát ve stojánku (rouře z tvrdého papíru), s kaly usazenými v hrdle. Tohle „prosecco“ (na téma kalných už jsem tu pár článků měl) totiž vzniká trošku netradičním způsobem. O něco více než polovina kvasí v dřevěných tancích a zbytek v nerezu, navíc v kontaktu se slupkami. Pak to smíchají, nechají sedimentovat a bez filtrace nalahvují čistě do magnum lahví pro druhotnou fermentaci, kde ve sklepě nechají zhruba dva roky a pak jde do prodeje. Za celou dobu žádné síření, celková je tam jen pár miligramů a původem z fermentace. Doporučují skladovat hrdlem dolů a nachladit pár hodit před konzumací a kaly si odstřelit, ale varianta víno otočit pár dní předem a nechat kaly usadit na dně je taky možná (jak se pijí kalné bubliny viz zde). Alkohol to má lehce pod 11 %, zbytkový cukr logicky prakticky žádný. Pil jsem to víno dvakrát s odstupem deseti měsíců, vždy šlo o šarži ze sklizně 9/2012 umístěnou do lahví 17/10/2012.

Světlá trochu opalizující žlutá barva, krásné vytrvalé perlení malých bublinek. Suchá, pikantnější, mírně divoce zaprděná vůně co potřebuje vzduch, postupně jablka, květinové a bylinkové tóny a jakoby trochu syrovější vlhké dřevo. Velmi suché v chuti, hodně výrazná kyselina, trocha svíravosti a tříslovin, lehká mandlovina, jablečná ovocnost, dobrá délka, mineralita, dotyk slanosti. Slušné, netradiční zajímavé a doporučeníhodné bubliny, byť mám v rámci stylu vlastně jiné favority :-) Magnumka stále tuším něco přes sedm stovek v Prosekárně. Na oslavě prvních narozenin tohoto obchodu na konci října loňského roku jsem Radicale taky chutnal poprvé, jako úplně čerstvě přivezené. Tenkrát mi přišlo, že má ve vůni až dřevěné toastované vůně a dřevo bylo výrazněji cítit i v chuti, což se teď rozhodně nedělo.

Komentáře používají Disqus