pátek 25. září 2015

Sangría, krvavé osvěžení do parných letních dní

pomerancNe, nezbláznil jsem se. Dobře vím, že ve středu byl první podzimní den, takže nás čeká v lepším případě „babí léto“ nebo slunečný podzim. Ale dneska vyrážím do teplých krajin (je na to ideální doba, v  sezóně bych to asi nedal, nejsem velkým fanouškem tropických teplot), relaxovat a popít trochu tamních vín. A následující článek se mi tak trochu hodil do nálady. Navíc se manželka v úterý vrátila po pár dnech na jihu Francie a v Barceloně, takže se hodí tuplem. Dobrovolně přiznávám, že jsem text původně nepsal pro tenhle blog, ale na zakázku pro jeden web, kam spáchal pár dalších článků. Nakonec tam nevyšel a celkově už nějak nespolupracujeme, nejsem úplně kompatibilní s typem textů, co pro své čtenáře potřebují, a ten styl byl prostě mimo moji komfortní zónu (= se mi to blbě píše a nejsem s výsledkem úplně spokojený, holt žádnej profi novinář) :-) Tak článek využiju alespoň takhle, aby nezůstal jen na disku. A teď už směr letiště…

Sangría, nápoj původem ze Španělska a Portugalska, dnes oblíbený po celém světě a to především v letních měsících, jehož jméno ve španělštině znamená krvácení či krveprolití a odkazuje k typické barvě. Co se pod názvem, krom bolesti hlavy druhý den po nezřízené konzumaci, skrývá? Recepty a postupy přípravy se různí, pohádat se o složení „té pravé sangríe“ by bylo velmi snadné a vlastně zbytečné, variant existuje nespočet a většina dává jakž takž smysl. A co si budeme nalhávat… mnohdy je zásadním účelem tohoto alkoholického mixu více než co jiného se relativně levně přiopít.

Na večírku a ve španělských domácích podmínkách jde nejčastěji o prostou kombinaci levného červeného vína a pomerančového džusu či limonády (typicky KAS, u nás spíše Fanta), do které přijde kupa krájeného ovoce (mnohdy výprodejového a už poněkud přezrálého na běžnou konzumaci, základem bývá pomeranč a obecně citrusy, ale také broskve a další) a občas ještě něčeho na přislazení. Často se přidává i pár dílů běžné brandy (vinné pálenky). Vše se nechá dobře vychladit a chutě spojit v lednici, ideálně alespoň do druhého dne, a večírek může začít! Ideální je nápoj nalít do džbánu nebo velké široké mísy a přidat naběračku, díky které sangríu dostanete do sklenek snadno a později dokážete vybrat i kousky ovoce.

Samozřejmě můžete za pár desítek korun, v supermarketech se objevuje od zhruba 40 kč za litr, zakoupit sangríu už hotovou, ale protože je ideální do ní stejně přidat krájené ovoce, což je část která při přípravě zabere asi nejvíce času, není nejmenší důvod proč si ji nenamíchat sami. Takže se nabízí otázka, jaké tak použít víno. Suché a červené. Jistě, někdo bude přísahat, že to musí být odrůda Tempranillo z oblasti Rioja. Další nedají dopustit na odrůdu Garnacha / Grenache (to je i můj tip). Ale v zásadě jakékoliv středně plné až plnější červené poslouží, může to být základní supermarketové Španělsko z oblasti La Mancha i Merlot „s klokanem“ z Austrálie nebo z Chile, stejně jako sicilské Nero d’Avola. Vždy ovšem víno, které jde pít i samostatně, ne víno vadné či zkažené!

Chutná variace na klasiku
- 750ml (láhev) suchého červeného vína
- půl lahve růžového vína
- pomeranč nakrájený na kousky
- velký panák brandy
- půl deci až deci sladkého fortifikovaného vína (Malaga, Portské)
- dle chuti další aktuálně dostupné zralé ovoce, nemusíte s ním šetřit
- půl litru pomerančové limonády
V nádobě pomačkejte kousky pomeranče, přidejte vína a další alkohol a nechte v ledničce macerovat alespoň dvě hodiny. Poté přidejte ostatní ovoce, limonádu a servírujte na ledu.

Rychlá a velmi osvěžující varianta
- 750ml (láhev) suchého červeného vína
- 250 ml sodovky nebo suchého šumivého vína (španělská Cava, například)
- 50 až 100g cukru (dle chuti)
- čerstvě vymačkaná šťáva z jednoho pomeranče
- měsíčky limetky na ozdobu

Sangria a Evropská Unie
Nikdo vám samozřejmě nezabrání označovat vaše párty koktejly jako sangríu. Jako obchodní označení může být ale použit pouze tehdy, byl-li nápoj vyroben ve Španělsku nebo v Portugalsku. Byl-li produkt vyroben v jiném členském státě, lze výraz „Sangría“ nebo „Sangria“ použít pouze k doplnění obchodního označení „aromatizovaný vinný nápoj“ a zároveň musí být uvedeno vyrobeno v(e) s názvem členského státu výroby nebo menšího regionu. EU definuje sangríu jako nápoj, který je získán z vína, je aromatizovaný přidáním přírodních výtažků nebo esencí z citrusových plodů, se šťávou nebo bez šťávy těchto plodů, k němuž mohlo být přidáno koření, který mohl být dosycen oxidem uhličitým, který nebyl barven (tj. veškerá barva musí pocházet jen a pouze z vína, ovoce a dalších použitých surovin) a jehož skutečný obsah alkoholu je alespoň 4,5 % objemových a nižší než 12 % objemových a který může obsahovat pevné kousky dužniny nebo slupek citrusových plodů.

  • Clarea – v podstatě Sangria, ale za použití bílého vína místo červeného
  • Zurra – opět vlastně Sangria / Clarea, ale s přidáním vínovice a obsahem alkoholu posunutým do rozmezí 9 % - 14 % objemových.

Komentáře používají Disqus