úterý 31. října 2017

Clos de Tart, mystérium minerality, …

clos_de_tartLetem vinným světem. A začneme v Burgundsku. Po sérii pouhých spekulací je to jisté, slavná doména a monopolní grand cru vinice v Morey-Saint-Denis Clos de Tart změnila majitele. Podle Drinks Business se rodina Mommessin se značkou, vinařstvím a 7.5 hektary vinic rozloučila za více než 200 milionů euro (přes pět miliard korun). Nový majitel si to ovšem mohl dovolit. Je jím, skrze svou skupinu Artemis, jeden z nejbohatších Francouzů, François Pinault. Ten už ostatně nějaké to vinařství vlastní, Château Latour v Bordeaux, Château Grillet na severní Rhôně a i v Burgundsku má dřívější zářez s Domaine de Eugénie ve Vosne-Romanée. Zaplacená částka znamená, že půjde o další z cenových rekordů. Což není úplně dobrá zpráva, vzhledem k dědickému právu ve Francii. Každý další výrazný nárůst cen vinohradů v podstatě jen vhání menší rodinná vinařství nebo alespoň části jejich vinic do rukou velkých hráčů. Což je smutné. Jinak Clos de Tart ročně připraví zhruba 30 tisíc lahví vína. Sami si můžete spočítat, jak je to s návratností podobné investice.

tesis-doctoral-la-mineralidad-de-los-vinos-2Mineralita ve víně už nadále není tajemstvím! ;-) Na téma minerality toho bylo sepsáno už mnoho a jedním z nejobsažnějších děl je určitě doktorská práce Atributo de mineralidad en los vinos z Universidad de Salamanca, kterou obhájila Elvira Zaldívar Santamaría. Zabývá se spojením termínu a jeho vnímání s chemických složením vín, ve kterých hodnotitelé mineralitu nacházejí. Přináší poznatky co a jak dělat ve vinici i ve sklepě, aby ve vínech bylo dosaženo výraznějších projevů, které obecně jako mineralitu označujeme. Studie pro zájemce ke stažení na www.outlookwine.com, jako bonus si můžete stáhnout (tentokrát v angličtině a ne španělštině) i práce Chemical Bases of Minerality a Sensorial Bases of Minerality. Na pošmourné podzimní večery studijního materiálu až až!

Mineralita mi připomněla pěknou infografiku na téma typů půd, hned bych ji bral na zeď :-)

Rozhovor s Jožkou Valihrachem, nejen o letošním ročníku.

Ve 20. ročníku sommelierské soutěže Bohemia Sekt Trophé zvítězil vinař Kamil Prokeš, druhý se umístil David Král pracující pro Bohemia Sekt a na třetím místě skončila Libuše Vrbová z vinařství U Vrbů.

Vinní kritikové mají smysl, říká Jamie Goode, a některé názory mají prostě větší váhu než jiné :-)

Přemýšlím, jak bych se coby prestižní vinař asi cítil, kdybych nalahvoval desetitisíce lahví svého vína a pak zjistil, že je musím kvůli vadným korkům stáhnout z trhu a jsou zničená...

Komentáře používají Disqus