středa 11. října 2017

Z burgundských degustací

jolivode-pommard-2015Z posledních dvou ochutnávek Jiřího Hrona v restauraci ŠMIK jsem se zatím zmiňoval jen o výtečném bílém Rully. Akce se nyní zabývají víny z Burgundska, nejde o žádná velká vína slavných vinařství ale spíše menší / méně známé producenty a lahve z dostupnějších kategorií (byť bohužel v případě Burgundska i ty základy jsou 300+, což je otrava). Takže jdeme na věc. Na úvod se obvykle vyskytne nějaký ten crémant. Třeba zralejší, toastový, výraznější slušný Domaine Louis Loron Crémant de Bourgogne Ambition, bavil mne více než ostřejší jablíčkově navinulý a lehce peckový Claude Gheeraert Crémant de Bourgogne Extra Brut Pinot Noir. Ale hlavním programem jsou samozřejmě tiché pinoty a šardonky.

Jak jsem u bublin měl své výhrady, tak základní Claude Gheeraert Bourgogne Chardonnay 2015 se mi líbilo. Jiskrná žlutá, svěží jablko-citrusová aromatika, minerální linka, suché, čisté, fajn kyseliny a svěžest, lehce krémové, dobrá délka. Přímé a nekomplikované fajn pití.

bourgogne-set

Následovala série od Domaine de la Jolivode (Christian et Pascal Menaut) z Nantoux. Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune „La Jolivode“ 2015 taktéž sympatické Chardonnay, se zlatavější barvou a výraznější trochu zralejší aromatickou, žluté jablko, citrus, decentní kouřová linka. Na úvod trochu reduktivně smrádkové, ale odvětrá. Středně plné, dobré kyseliny, krémovost, solidní koncentrace a délka, šťavnatost, fajn délka, čistota. Solidní kousek.

Červené Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune „La Jolivode“ jsme si mohli srovnat ve dvou ročnících. 2014 nijak tmavá rubínová barva, čerstvá čistá vesele (až takové to čerstvě drcené ovoce, ovocná šťáva) peckovině ovocné. Suché, šťavnaté, svěží s fajn kyselinou, něco svíravosti, dobrá délka s mírně nahořklou linkou. Čerstvé, osvěžující, milé přímočařejší pití. Vyhlášenější ročník 2015 o chlup tmavší rubínová barva, krystalicky čistá živá šťavnatá třešňová ovocnost ve vůni. Suché, šťavnaté, čistě postavené, sladce třešňové, dobrá délka, balanc, pitelnost. Lehkost, zábavnost, hodně příjemné pití.

burgundsko-jolivode-set

Jejich červené Beaune 2015 mělo o chlup tmavší barvu, aromatika opět primárně třešňově ovocná, o trochu tmavší a důraznější. Suché, o něco plnější a koncentrovanější, čisťounké ovocné, o chlup více tříslovin i projevu dřeva. Mladičké, pěkně udělané, již nyní příjemné pití které se ještě vyvine. Pil bych s chutí. Pommard 2015 byl opět o trochu tmavší a taková i aromatika, čerstvá peckovinově ovocná, ale výrazně sevřenější a méně přístupná než předchozí vzorky. Suché, šťavnaté, peckovinově ovocné, strukturované v chuti, svíravější, koncentrovanější, serióznější projev. Bude z těch vín nejlepší, ale zatím dává nejméně. Každopádně se mi produkce otce a syna Menautových líbila dost.

Následovala srovnávačka vín z Domaine de la Poulette z Corgoloin. Côteaux Bourguignons Pinot Noir 2015 pěkná rubínová, světle červeně peckovinové, třešeň, třešňový likér. Suché, svíravější a trpčí, výraznější kyselina, přímočaré jednodušší víno. Bourgogne „La Corvée au Prêtre“ 2015 výrazně tmavší barva s lehce nafialovělým odstínem. Sevřenější, mladá aromatika, tmavší peckoviny, divoké višně. Suché, šťavnaté, svíravé, mladičké, výraznější třísloviny. Slušná koncentrace a stavba, potenciál pěkně se vyvíjet, dobře udělaný kousek. Côtes-de-Nuits Villages „Vierville“ 2015 rubínová barva, poměrně expresivní aromatika, výrazná ovocnost, peckoviny, rybíz, pikantnější. Suché, šťavnaté, slušné kyseliny, dobrá délka a struktura, svíravější, dobrá struktura. Fajn, jen pocitově takové nevyhraněné. „Jen tak“ přímočaré základní víno to není, ale zároveň mi nepřišlo jako něco o moc víc. Côtes-de-Nuits Villages „Vierville“ 2011 hodně nazrálá rubínová a terakotou na okraji. Zralejší vůně, vysychající marmeláda z červeného ovoce, kořenitá linka. Suché, kyseliny, slušná dílka, čistota, trošku divokost, spíše jednodušší projev.

poulette-thevenot

Závěrečnou sadu, tedy do další degustace v sérii příští týden, obstarala Domaine Thévenot-Le Brun et Fils z Marey-lès-Fussey. Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits „Les Renardes“ 2015 světlá rubínová barva, vzletná aromatika, čerstvá třešňovo-jahodová, lehce pikantní a kořenitá. Suché, šťavnaté, lehkonohé, s fajn kyselinou a pitelností, méně tříslovin, snadná pitelnost. Lehký, příjemný pinot. Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits „Clos du Vignon“ 2014 lehce zralejší nijak tmavá rubínová barva. Již trochu nazrálejší aromatika, červená ovocnost, mírně herbální a chladnější, k ovoci se přidávají další odbočky. Suché, čisté, peckovinově ovocné, svíravější, fajn stavba, tvrdší slušné víno. Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits „Clos du Vignon“ 2015 světlejší rubínová barva. Čerstvá, ryzí, energická peckovinové aromatika, vzletnější, příjemná. Suché, šťavnaté, spíše lehčího stylu ale nějakou váhu to má, fajn stavba a délka. Čistě udělaný, příjemný vybalancovaný ovocný pinot již nyní k pití, příjemně decentně svíravý, s potenciálem se ještě trochu vyvíjet.

thevenot-Bourgogne-Hautes-Côtes-de-Nuits-„Clos-du-Vignon“poulette-Bourgogne-„La-Corvée-au-Prêtre“-2015loron-cremant-ambition

Komentáře používají Disqus