čtvrtek 21. září 2017

Německý ryzlink & bílá burgunda

Weingut-von-Winning-Drache-Riesling-2016Dneska dvojice bílých, která mne v posledních pár dnech hodně potěšila. Třeba ryzlink. Německý. Základní Drache Riesling 2016 z Weingut von Winning z Pfalzu, původem z různých vinic v okolí Forstu. O vinařství už jsem tu psal v minulosti opakovaně a dost mne bavil v té době jejich základ Win Win Riesling. Dráček stojí o chlup pod ním, nezvykle na jejich vína nefermentuje ve dřevě ale jde čistě o nerezovku. Klasická protáhlá láhev, moc pěkná viněta a šroubový uzávěr. Světlá žlutá barva se zelenkavými odlesky. Čerstvá, svěží, slinosbíhavá energická aromatika. Limetková, zelené jablko, lehce herbální. Suché, čisté, svěží, lehkost ale důraz, parádní kyseliny, minerální linka, citrusová ovocnost. Nic složitého, spíše přímé zábavné pití, ale rozhodně ne nudné. Přesně takový ten typ vína, kterého při posezení vypijete flašku ani nevíte jak. Bezmyšlenkovitě, bez hledání nějakých nuancí, prostě to klopíte a najednou už nemáte co nalévat. Pro mne navíc naprosto perfektní sklenička na osvěžení v průběhu večera, prostě vás to nakopne. Za požadované zhruba tři stovky (prodává WineGeek) asi umím koupit komplexnější ryzlinky, ale tohle mne baví moc.

Domaine-Jaeger-Defaix-Rully-1er-Cru-Rabourcé-2015No a pak taky Chardonnay, z nedávné degustace Vins Hron. Domaine Jaeger-Defaix Rully 1er Cru Rabourcé 2015. Rodina Defaix vinaří krom Rully také v Chablis, o vínech z obou domén už jsem se tu zmiňoval. Část v Rully je pod kontrolou Hélène Jaeger-Defaix, Chablis má pod palcem její manžel Didier. Doména je certifikovaně bio a tvrdí, že nedělají jen „víno z bio hroznů“, ale přistupují k tomu rozumně i ve sklepě. Bílá typicky fermentují i zrají v sudech, v případě Rabourcé (což je nejstrmější vyšší část svahu na bílém jílu) rok a půl. Tmavší citronová barva. Na úvod mladičké a trošku zaprděně reduktivně smrádkové, potřebuje odvětrat. Postupně se otevírá do klasické bohatší bílá burgundy. Výraznější trochu sladší žlutá krémová ovocnost, svěží zrale citrusová linka, dobře zakomponované dřevo a fajn mineralita. Suché, šťavnaté v chuti, na ročník až nečekaně parádní výraznější kyseliny (počasí je prý jak v Rully tak v Chablis donutilo k docela časné sklizni), spíše plnější silnější styl, žluté ovoce, dřevo, krémovost. Seriózní, výborné bílé, které potřebuje ještě trochu času v lahvi. Cena 639 Kč.

Množí se mi tu nezpracované poznámky a pevně doufám, že pár kousků dotáhnu do konce. Úplně jsem se v poslední době nenudil… :-)

Komentáře používají Disqus