úterý 12. září 2017

Dvakrát cava od Llopart

llopart-sklenkaDnes zase tip na bubliny. Postupně jsem zvládl tři ročníkové báze Llopart Cava Rosé Brut Reserva, nejprve jsem tu psal o 2013 a následně nedávno o 2014 (odstřelené letos) a teď přišel na čas na ročník 2015 s odstřelem kalů vyloženě čerstvě, v červnu 2017. Samotné vinařství se chlubí záznamem o vinařské historii v místě, kde dodnes pracují, již z roku 1385. Z roku 1887 pak mají první podložené lahve šumivých vín. Ale dlouhá nepřerušená vinařská historie, či rodinný slogan „Ex Vite Vita“ (život přichází z révy), jsou jedna věc, současný obsah lahví druhá. Llopart není žádný megaproducent, ze svých vinic v lehce dramatičtější krajině v okolí Subirats vedených v bio režimu (různá místa, ze kterých hrozny pochází, mají coby malé mapky přímo vzadu na vinětách) dělají ročně asi 500 tisíc lahví bublin a tichých vín. Moderní historie se v podstatě píše až od padesátých let minulého století. Sběr ruční, zrání na kalech nejméně rok a půl pro základy (jako toto rosé) až po více než pět let po špičková vína. O něco vyšší ceny, začínají někde na deseti euro, ovšem zase ty základy vyšší kvalita. A neujíždějí u top vín, i ty nejdražší se pohybují okolo 35€, některá top cava jména už si dovolí atakovat stoeurovou hranici a sem tam ji někdo už i překročí.

llopart-rose-brut-reservaKaždopádně nejnovější roséčko od Llopart je opět odrůdově Monastrell 60 % Garnacha 20 % a Pinot noir 20 %. Barva světlá růžová, s velmi pěkným perlením menších bublinek. Aromatika drobnějších červených plodů, maliny, třešně, dotyk minerality. Čerstvost, živost a lehkost. Čerstvé a svěží i v chuti, s jasnou dozáží ale zároveň dobrou kyselinou. Krásné krémové perlení. Vyvážené, elegantní růžové bubliny. Z těch tří ročníků mne tenhle nejmladší bavil určitě nejvíce, výborný kousek.

llopart-integral-brut-natureOtevřel jsem od nich také Llopart Integral Brut Nature Reserva 2014 s odstřelem též 6/2017. Odrůdově Parellada 40 %, Chardonnay 40 % a Xarel·lo 20 %, na kalech nejméně rok a půl ale tohle očividně spíše o rok déle. Zde je krásně vidět, proč se mohou jednotlivé lahve hodně lišit. Mnohá vinařství neodstřelují celou šarži najednou, ale dodávají postupně dle zájmu. Alespoň že tam (u některých) máte tyhle důležité údaje uvedeny. Kupříkladu při posledním větším nákupu ve Španělsku byla naprostá většina těch lepších kousků s odstřelem v květnu až červenci, takže jsem otevření raději trochu odkládal. Tenhle kousek má světlejší žlutou barvu a pěkné vytrvalé perlení. Čerstvá svěží aromatika, klasická sušeně květinová linka ale také poměrně výrazná ovocná, bílé ovoce, dotyk tropika. V chuti naprosto suché ale vybalancované, energické, čistě udělané, svěží ovocnost, velmi solidní zábavné bubliny s něčím navíc.

Komentáře používají Disqus