pondělí 18. září 2017

Dvakrát cava od Parés Baltà

cava-sklenkaPomalu ale jistě pokračuji v odpíjení velkého nákupu cavy a poctivě si dělám poznámky. Úplnou novinkou pro mne byla produkce Bodegas Parés Baltà z Pacs del Penedès. Jde o středně velkého rodinného producenta se slušnou historií, vinařská rozhodnutí jsou nyní v rukou dvou žen, manželek vnuků zakladatele vinařství (pokud je řeč o moderní historii, jinak tam prý mají kořeny už v roce 1790) :-) Vlastní vinice v různých nadmořských výškách, dost široký rozptyl od placek v 170 metrech po staré terasy v osmi stech a jen deset kilometrů od moře, na odlišných půdách. Vedou je v certifikovaném bio a biodynamice a i ve sklepě čistě. Pracují se dřevem, nerezem i amforami (z jílu z jejich vlastních pozemků) a tak, normálka.

pares-balta-brut-natureJejich Cava Brut Nature už není úplný základ, v lahvi na kalech je nejméně dva roky. Odrůdově klasika Xarel·lo, Macabeo a Parellada, z vyšších i nižších poloh, primární fermentace čistě v nerezu. Viněta působí trochu levně a velké nálepky bio/organic a vegan ve mně nijak zvlášť pozitivní dojem nevyvolávají, ale asi to funguje. Tmavší lehce nazlátlá žlutá barva, fajn perlení menších bublinek. Výraznější vůně, zralejší, sušeně květinová. Odhadoval bych možná i delší zrání a už nějaký pátek po odstřelu kalů. V chuti suché, poměrně výrazné, navinule ovocné a sušené květy, trochu peckově nahořklý konec. Ne nezajímavé, ale při ceně přes 10€ umím asi nakoupit lépe.

pares-balta-cava-blanca-cusineBlanca Cusiné Brut Natura 2010 Cava Gran Reserva naopak stojí téměř na vrcholu jejich produkce, postavena je na odrůdách Xarel·lo, Chardonnay a Pinot Noir z jediné polohy, Finca Les Torres v nadmořské výšce téměř sedm set metrů. Bílé odrůdy kvasí v nerezu, Pinot nových francouzských sudech. Na kalech v lahvi minimálně třicet měsíců, ale moje láhev byla odstřelena v říjnu 2016, což odpovídá spíše téměř šesti letům! Uložena v pěkné buclaté efektní lahvi s velmi jednoduchou přední vinětou, vypadá to výborně. Tmavá zlatá barva, velmi výrazné perlení malých bublinek. Výrazná, hutnější aromatika, pečené jablko, opravdu hodně toastová, zralejší a docela bohatá, dotyk medu a oříšků. Suché, plnější, silné, navinulá sladší ovocnost, sice bez dozáže ale docela zakulacené. Vlastně bych čekal o chlup více kyselin, působilo poměrně uhlazeně. Zajímavý, serióznější kousek. Cena někde okolo 18€.

Komentáře používají Disqus