čtvrtek 14. září 2017

Čínské elitní červené, Víno nás spojuje, NSA, mladé vinařky a tak…

ayo-yunItalským úřadům se podařilo zablokovat potenciální prodej až 30 milionů plechovek falešného prosecca na e-commerce platformě Alibaba. Čína prostě jede ve velkém, když už jde o padělky a podvody :-) Myšlenkový oblouk mne přivádí ke kabelkám Louis Vuitton a zdánlivě nesouvisejícím zařazením horského (2,200 až 2,600 m n. m.) čínského vína Ao Yun 2013 do článku o top světových bordeaux směskách v Decanteru. Svým způsobem trochu smutné, pokud mohu soudit, protože je tam v konkurenci klasiky typu Sassicaia, Ridge Monte Bello či Cheval des Andes. Netvrdím, že při slepém srovnání by to víno nedopadlo podobně dobře. Jen zde jde o vína, která si za dobu své mnohaleté existence vysloužila respekt a prokázala kvality zráním, zatímco tenhle Číňan je vůbec první ročník a rovnou s cenou napálenou na tři sta dolarů. A pro mne špička není rovna bodovému výsledku jedné konkrétní lahve. Jenže znáte to… za vínem stojí bordeauxský odborník Maxence Dulou a na celý projekt pro majitele dohlíží Jean-Guillaume Prats (dříve Château Cos-d'Estournel). No a majitelem je skupina LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton). A ti tak nějak vědí, jak pracovat s luxusním zbožím, marketing je jejich hlavní zbraní a dokáží za tyhle ceny snadno prodávat. A píší tak novou kapitolu čínského vinařství…

I do našich kin už dorazil snímek Víno nás spojuje (Ce qui nous lie / Back to Burgundy), rodinné řekněme drama z Burgundska. Které začíná jedním ze zásadních problémů v oblasti – dědické daně. Jednoduše řečeno jde o to, že hodnota vinic je dnes tak astronomická, že po úmrtí majitele nejsou potomci schopni brutálně vysokou daň zaplatit a mnohé menší vinaře toto prostě donutí alespoň část pozemků odprodat nějakému většímu hráči. Burgundsko, vinice, sklepy, změny ročních období v krajině, zaprášené lahve… na ději zas tak nesejde, stejně to chcete vidět :-) Jen teda mám pocit, že s lahví vína doma by to bylo lepší než v kině.

Asi přestanu číst o zdravotních rizicích vína… teď abych se ještě bál, že kvůli nadšení pro bubliny přijdu o zuby :-)

Něco o tom, zda jsou nesířená či naprosto minimálně sířená vína schopna udržet se a zrát v čase. Na základě ochutnávky burgundských 2007 až 2011 (+ 2003) vinařství Philippe Pacalet.

Jancis Robinson na téma German Pinotland, fajn čtení.

Rakousko má další ročník svého oblíbeného kalendáře s mladými vinařkami, sem tam spoře oděnými.

Komentáře používají Disqus