úterý 3. října 2017

Dvoje povedené katalánské bubliny

raventos-i-blanc-de-la-finca-2013Otevřel jsem včera zase jednou španělské bubliny. Tedy… vlastně spíš katalánské. V zemi to teď vře, momentálně probíhá generální stávka a kdo ví, jak se vše vyvine. Pokud jdou o cavu, tak Katalánsko stojí za zhruba 95 procenty celkové španělské produkce. A pochází odtamtud i vinařství Raventós i Blanc a jejich De La Finca 2013, ač nese jinou apelaci… Conca del Riu Anoia. O vinařství už jsem se tu zmiňoval, nedávno psal o jejich rosé (a před pár dny se zmiňoval o novinkách ve španělských bublinových apelacích). Toto víno pochází z Vinya dels Fòssils, vinice vysoko nad řekou, s výrazně vápencovou půdou s  vysokým podílem mořských fosilií. Jde o jejich nejstarších keříkové výsadby z roku 1964 obhospodařované biodynamicky, odrůdově 45 % Xarel·lo, 42 % Macabeo a 13 % Parellada. Fermentace v nerezu a následně přes tři roky na kalech v lahvi (degoržování uvádějí na lahvi, 27/02/2017, stejně jako číslo lahve 39820 z celkových 43526). Ročník 2013 považují za špičkový, mimo jiné i díky výraznějším kyselinám pro kvalitní bubliny tolik potřebným. Tohle víno má dost efektní ambaláž, láhev s jejich klasickou vinětou (ta zadní s mapkou vinice a tak, moc mne to baví) je navíc zabalena do zapečetěného papíru a na něm je přidělána brožurka s fotkami z vinice a doplňujícími informacemi. Ideální dárkový materiál :-)

Světlejší žlutá barva, velmi pěkné perlení menších bublinek. Čerstvá, poměrně efektní aromatika, sušené bylinky a bílé ovoce, toastové tóny, mineralita, Suché, šťavnaté, výtečné kyseliny, lehkost a pitelnost, pěkná stavba, decentní mořská slanost, lehce sušeně bylinkovo-ovocně nahořklé v delším závěru. Charakterní, elegantní komplexnější šumivé, rozhodně stojí za pozornost.

raventos-i-blanc-de-nit-2015Od vinařství jsem nedávno otevřel i De Nit 2015, tedy nejnovější ročník (a počasím trochu extrémní) jejich růžovky, o které jsem se tu ve starší podobě docela nadšeně rozepisoval. Zde odstřel kalů 27/06/2017, deklarováno jako Extra Brut. Odrůdově 40 % Xarel·lo, 36 % Macabeu, 18 % Parellada a 6 % Monastrell (zodpovědný za barvu). Velmi světlá lasturová růžová barva. Čerstvé, spíše květinové a bílé ovocné, citrusové, jen s decentním dotykem drobného červeného ovoce. Suché, šťavnaté, jemnější, vybalancované bubliny, slušně dlouhé, s minerální linkou. Lehkost, elegance, jemnost. Má to blíže spíše bílým bublinám, kterým kapka červeného lehce přidává na komplexitě a zajímavosti.

Za růžové jsem dal ve Španělsku 14€, bílé pak stálo 17€. Což už je na „cavu“ trochu více, ale myslím právem. Alespoň se ně více soustředíte, Raventós i Blanc nehraje na první signální a jejich vína vyžadují trochu pozornosti. Ceny u nás jsou samozřejmě vyšší, bohužel docela výrazně. A nejsem si úplně jist, kolik zákazníků zde bude chtít dát maloobchodně po lahvi k osmi stovkám za jiné šumivé víno než Champagne…

Komentáře používají Disqus