pondělí 23. října 2017

Přísné furmintové bubliny a dubové Chardonnay

Pelle-Pince-Tokaji-Pezsgő-2013Furmint! Bubliny! Furmintové bubliny! :-) Konkrétně pak Pelle Pince Tokaji Pezsgő 2013, čistě udělaná záležitost na kalech v lahvi 32 měsíců. Přirozený kousek, úplně bez dozáže jako Brut Nature, a navíc dost málo sířené (27mg / l celková). Vinařství svůj první ročník vyrobilo v roce 2007, ale s bublinami začalo až v roce 2012. Jde o nový projekt momentálně s necelými čtyřmi hektary vinic vedenými v bio v okolí Mádu (vinice jako Betsek, Szt. Tamás, Király, Nyúlászó, Újhegy, Dancka). Podnik založil bankéř Pelle László s manželkou Mariannou, vinohradníka a sklepmistra jim dělá Szarka Dénes Dávid. Ročně připraví pod deset tisíc lahví vína (spíš k sedmi tisícům), mohou si dovolit vybrat jen ty nejlepší hrozny a vše ostatní (a víno, které jim nesedí) jde na pálenku nebo odprodat. Třeba ročník 2014 se raději rozhodli nedělat vůbec. Tyhle bubliny nejsou pro slabochy. Citronová barva, krásné perlení malých bublinek. Čerstvé, energické, jemnější aroma. Květová linky, dotyk lesních jahod, od vůně očekávám dost přísnou chuť. Velmi suché, kvanta kyseliny a řízný projev, limetka, minerální linka. Štíhlejší, zajímavé pití. Mladé a na cestě, věřím že ležením v lahvi se ještě pozitivně posune, podobně jako dobrá Blanc de Blancs šampaňská. Při současném kurzu v Maďarsku něco pod čtyři stovky, zakoupeno tam. Takže zase jednou spíš tip pro opravdové nadšence do bublin a/nebo maďarských vín.

Castillo-de-Monjardín-Chardonnay-Reserva-2011-„Finca-la-Rellanada“Před nedávnem jsem se tu v článku Pinot z poutní cesty do Santiaga rozepsal o slušném Pinot Noir ze španělského vinařství Castillo de Monjardín, o něco později přidal i poznámky k  fajn červenému z odrůdy Grenache ze starých keřů. A při nedávné objednávce se rozhodl vyzkoušet i Chardonnay, když už pinot zvládají :-) Ale tentokrát vynechal dvě nižší řady a šel rovnou do Chardonnay Reserva 2011 „Finca la Rellanada“. To pochází z jediné vinice, Rellanada, z keřů ve věku asi třicet let v nadmořské výšce okolo 650 metrů. Fermentace v dubových barrique sudech a tamtéž rok zrání, sudy nové francouzské. Na trh vypuštěno až s nějakým tím lahvovým zráním coby reserva. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Barva intenzivní žlutá směrem do zlaté. Výrazná aromatika, žluté ovoce, tropiko, mango, krémové, vanilka, toastované dřevo, máslo, linka lahvového nazrávání. Suché, středně plné, fajn kyseliny a žluté ovoce, kvanta dřeva, slušná délka. I přes alkohol 13.5 % působí trochu řídce a dominantní dojem je skutečně dřevo s tropickým ovocem, byť delší rozdýchání pomáhá, druhý den mi přišlo o něco lepší (nebo jsem si jen zvykl :-). Stylově mne to úplně nebere a opět jsem si u toho vzpomněl na výrok „Dokázal bych si tipnout odkud je dřevo, ale ne odkud pochází hrozny.“ Ale věřím, že leckoho osloví, na body dopadá slušně dobře. Jejich červená mne bavila o hodně víc. Zaplatil jsem 11€, takže rozpočet zas tolik neutrpěl.

Komentáře používají Disqus