pátek 27. října 2017

2x bio Chianti a Rhôna z Marks & Spencer

Chianti-Classico-di-Montemaggio-2011Venku ukázkový podzim, čas na červené. Fattoria di Montemaggio je zajímavý producent sídlící v Radda in Chianti, tedy v srdci zóny Chianti Classico. Vlastníkem je právnička ruského původu, zaměstnanci jsou z Bosny či Albánie, ale za vinice a sklep jsou teda zodpovědní Italové :-) Hospodaří na 70 hektarech, ovšem vinice (od roku 2009 vedeny v bio režimu) zabírají jen menší část. Dominuje u nich, kdo by to byl čekal, Sangiovese. Které doplňuje z mezinárodních odrůd Merlot a z místních Pugnitello. A trocha toho Chardonnay pro bílé, neměl bych jim to za zlé… :-) Chianti Classico di Montemaggio 2011 má světlejší rubínovou barvu. Zralejší, poměrně intenzivní sladší aromatika, červené ovoce, peckoviny a jahody, výraznější kořenitá linka, pěkně zakomponované dřevo. Suché, čisté, šťavnaté, sladce červeně ovocné, slušná délka, uhlazenější tříslo, jistá lehkost a snadná pitelnost i při 14.5 % alkoholu. Pil jsem s chutí.

Chianti-Classico-Riserva-di-Montemaggio-2010Chianti Classico Riserva di Montemaggio 2010 je výběrem ze starších keřů a vzniká jen v dobrých ročnících, také typicky zraje ve velkých 32hl sudech o něco déle než „základ“. Lahve číslované (zde 5017 z 9282). Zralejší o něco tmavší rubínová barva. Opět výraznější aromatika, ovoce na pomezí červených a tmavých plodů, již nazrálejší, lehce zemitá a železitá linka, teplejší sladší marmeládová ovocnost. Suché, středně plné, s bezva kyselinou, výraznější ale jemnozrnné trochu vysušující třísloviny, pěkně postavené, delší, vybalancované. Velmi fajn starosvětská klasika. U dovozce Víno pro Vás je rozdíl mezi lahvemi stovku.

Marks-&-Spencer-Domaine-de-la-Meynarde-Plan-de-Dieu-2016Po zařazení sortimentu Marks & Spencer do nabídky Rohlíku jsem neodolal a k poslední objednávce přihodil láhev Côtes du Rhône Villages z Domaine de la Meynarde, jejich Plan de Dieu 2016. Vinařství je značkou tradičního négocianta Gabriel Meffre, který už několik let spadá pod burgundskou skupinu Boisset. Jde o směs Grenache, Syrah a Mourvèdre školenou zhruba osm měsíců jen v betonových nádržích. Dost tmavá barva, fialový tón. Mladá ovocná vůně, čerstvé drcené peckoviny a jasně bez vlivu dřeva, kůže, kořenitá linka do pepře a lékořice. Suché, středně plné až plnější, ale snadno pitelné, spíše měkčí třísloviny, fajn kyseliny a šťavnatost, tmavší ovoce, pěkně udělané. Čistá, čerstvá záležitost bezva k francouzským sušeným salámkům a tak. V maloobchodní kategorii zhruba 10€ vlastně nemám vůbec problém.

Komentáře používají Disqus