pátek 27. května 2022

Kočaříkův nový Pinot Noir

Včera jsem měl to štěstí vést ve vinotéce U lachtana degustaci vín Petra Kočaříka (web) z Čejkovic, pro mne jednoho z nejzajímavějších moravských producentů, ze skvělé návštěvy před nějakou dobou jsem se tu obsáhle vypsal. Ochutnali jsme několik charakterních bílých, podařilo se nakonec projet komplet vertikálů všech jeho ročníků Pinot Noir z trati Novosady (o tom určitě ještě něco napíšu) a také horizontálu tří pinotů ročníku 2020. Ano, tří! Krom klasiky z Nivy hrbaté a trati Novosady je v nabídce další kousek. Jak jsem v zápisku z návštěvy již naznačoval, tak se jim podařilo získal vinohrad ve skvělé viniční trati Helezný díl. Na mírném jihozápadním svahu s hlinitopísčitou půdou nad vápenitými sprašemi mají celkem 0.65 hektaru Pinotu Noir ze starých (můj ročník a nepovažuji se za starého, ale u keřů je to jinak!) výsadeb v roce 1981 ve sponu 3x1 metr. Začali s podsadbou chybějících keřů a to hned dvěma způsoby. Celkem 753 sazenic si nechali vyrobit z nejvitálnějších keřů na vinici, stará dobrá selection massale. A k tomu přisadili do volného prostoru dalších 500 keřů především klasického dijonského klonu 115.

Ročník 2020 byl jejich první sklizní ze starých keřů, který pojali coby seznámení s potenciálem polohy. Nízký výnos jen 0.75 kg na hlavu, školení ve starších sudech (2021 už byl zapojen i nový sud) 12 měsíců a nízké síření (veškerá 42 mg/l). Jak říkají, tak s polohou se budou ještě několik let učit pracovat. Každopádně jaký Pinot Noir Helezný díl 2020? Pěkná rubínová barva. Mladičké, čisté, příjemně červeně zrale třešňově ovocné, v chuti opět čistá červená ovocnost, vyváženost, méně výrazné třísloviny ale slušná stavba a délka. I přes více než 13 % alkoholu hodně jemné, uhlazenější a vlastně s jistou dávkou elegance, příjemně a skvěle pitelné. Na první ročník, pravda ze starých keřů, myslím dost úspěch. Potenciál zrání bych tu ale neviděl tak velký, víno je ovšem dost přístupné už nyní. Moc se těším, jak se to bude dál vyvíjet v nových ročnících a budu napjatě skledovat!

P.S. Fotku jsem ukradl u Veltlin.cz, sám jsem se tak rozpovídal že si lahve, krom vertikály Novosad, úplně zapomněl nafotit. Pokud někdo náhodou akční fotky vzorků máte, klidně pošlete!

Komentáře používají Disqus