úterý 31. května 2022

Na sylvánech z Frank

Minulý týden se v Art Restaurant Mánes konala hodně zajímavé akce s vinaři z Frank zaměřená především na tamní Silvaner (ale i vína dalších odrůd, byť ve velmi omezené míře; třeba Riesling tam byl preventivně jen okrajově, asi aby nekradl pozornost ;-). Akci pořádala Česko-německá obchodní a průmyslová komora a alp Bayern – Agentur für Bayerische Lebensmittel ve spolupráci s Domaine Hugo a CC Víno a vína představila na pultové degustaci, řízené masterclass a také při několikachodové večeři s chřestem coby důležitou součástí. O odrůdě jako takové jsem se zde docela nedávno rozepisoval a dnes tedy nemusím! A ve velmi zrychleném režimu sepíšu pár dojmů z toho, co si vybavuji. Bohužel jsem nestíhal masterclass a pultovou degustaci spíš v závěru a pak následně „dopíjenou“ po večeři, což mělo i své výhody, protože jsem se úplně nesestřelil a okolí (včetně vinařů) mělo naopak již veskrze dobrou náladu :-) Výhodu to má proto, že si dost věcí pamatuji. Stala se mi totiž taková věc…

Lidi se mi občas smějí, že si neustále dělám poznámky k chutnaným vínům. I v takových těch momentech, kdy už je akce víc párty než seriózní degustace a tak trochu se spíš „leje“. Pomáhá mi to nejen později při psaní článků a třídění myšlenek, ale co si zapíšu tak si zároveň i lépe zapamtuji. A poznámky jsem si dělal i tentokrát. Závěr večera jsem pak strávil v družném hovoru s vinaři, probíráním různých zajímavostí z oblasti Franky. Jak to tam teď vypadá, jaká je atmosféra mezi vinaři, co mladá generace, co zajímavého se děje… A řeč padla i na jednoho producenta, jehož vína prostě MUSÍM ochutnat. I při druhém zopakování jsem si nebyl jist, jak přesně se jméno píše, a tak půjčil telefon vinaři, aby mi ho napsal. Ano, asi už tušíte. Mé veškeré poznámky z celé akce jsou jen a pouze toto jméno. Jak se to povedlo netuším, ale prostě vinař mi veškeré poznámky přepsal! Co naděláte…

Naštěstí paměť mi ještě slouží a stejně jsem si nepsal žádné super velké detaily, ale spíše obecné dojmy z vín. Výtečná byla produkce Weingut Rudolf May, jak celá řada Silvaneru (byť u 2020 Silvaner Schäfer Reserve Retzstadt na mne možná trochu lezlo dřevo) tak seriózní Spätburgunder. 2018 Himmelspfad Silvaner GG bylo nesporné velké víno a jedno z určitě nejlepších na celé akci, to bych chtěl zkoumat dva či tři večery doma. U Weingut Störrlein-Krenig bylo samozřejmě jednoduché nadchnout se pro jejich Alte Reben či mohutný Hohenroth Silvaner GG, ale mému naturelu tak nějak nejvíc seděl nádherně vyvážený, přístupný a „tak akorát“ Randersacker Sonnenstuhl Silvaner 2020. Strávil jsem dost času s mladou nastupují generací u Weingut Baumann a povídal si o klasickém „chceme to dělat jinak, bio, méně aditiv, zatím narážíme s rodiči“ tématu, mimo jiné nad lahví jejich prvního naturálního vína, Silvaner Stammheimer Eselsberg „Natural“ 2021, což nebylo (z čerstvě otevřené lahve) špatné pití, ale upřímně jejich „konvenční“ kabinetní verze téhož mi seděla o dost více, pěkná klasika.

Z Weingut Zehnthof Luckert bylo dobrý všechno, hlavně teda čerstvý říznější Sulzfelder Silvaner Alte Reben 2021 a seriózní plnější Maustal Silvaner Großes Gewächs 2020. A teda oba představitelé odrůdy Spätburgunder taky výtečné, GG Maustal 2018 potenciálně špičkové (při větším prostoru a odpovídajícím sklu, další adept na dva či tři večery doma). Pobavil jsem se i u Weingut Rainer Sauer, vyloženě mi seděl především 2021 Escherndorfer Lump Silvaner trocken 2021, to je krásně „mlask“ šťavnatá zábavná precizní záležitost. Projel jsem si nabídku Weingut Schmitts Kinder a nejraději bych doma pil asi 2020 Randersackerer Marsberg Silvaner trocken, koncentrovanější a mohutnější ale seriózní krásný sylván. Ne že bych odmítl základy nebo výtečný Randersackerer Pfülben Silvaner GG 2019, ale opakovaně jsem se přistihl, že mi nejčastěji vyhovují buď „chlastací“ základy za relativně málo peněz a nebo věci těsně pod hranicí GG, kde je často podstatná část kvality ale furt to není taková darda finančně. Byť třeba u Rudolfa Maye byl ten kvalitativní skok u GG fakt velký.

P.S. Po dopsání článku jsem se podíval, jestli jsem náhodou neměl zapnutou historii poznámek a… měl! :-) Stačilo zaplatit pár euro za plnou verzi poznámkové aplikace, kterou jsem se stejně chystal obnovit kvůli potřebě mít stejný účet na vícero zařízeních, a naservírovala mi verzi poznámek před finální úpravou. Uf. Příběh je najednou méně zábavný!

Komentáře používají Disqus