úterý 17. května 2022

Tautavel a Bordeaux od Château Carbonneau

Před pěti lety jsem tu psal o lahvi Côtes du Roussillon Villages Tautavel „Hommage aux Vignerons“ 2013, výběrové edici vína z této zajímavé oblasti od aktuálně extrémně úspěšného vinařství Gérard Bertrand. A teď vylovil ze sklepa další láhev (č. 7366 z celkových 7466), abych se podíval, jak (ne)vyzrálo do krásy :-) Hodně tmavá až neprůhledná barva. Stále poměrně tmavě ovocné ale již nazrálejší, sladká kořenitost a vliv dřeva z dřívějška není tak výrazná, zralé fíky, kakao, lehce „polévkové koření“ otevřenější projev. Suché, silnější, plnější, velmi solidní kyseliny, tmavší ovocnost, již uhlazující se třísloviny a slušná délka. Nepůsobí tak obludně jako dříve, solidní plnější záležitost. Inu proč ne. Měl jsem tři lahve a jednu věnoval jako dárek, takže další zkoumání vývoje neproběhne :-)

Před nedávnem jsem tu psal o trochu netradičním červeném ze Sainte Foy Côtes de Bordeaux od Château Carbonneau (web) a postupně projel další kousky z jejich nabídky. Úplně mne neoslovilo bílé Margot blanc 2020 postavené na Sauvignonu s kapkou Semillonu, působilo dost ostře a trochu nevyváženě. V červeném to bylo rozhodně lepší. Classique Rouge 2019 (90 % Merlot, 10 % Malbec) je plnější, přímočařejší, čerstvě ovocná fajn záležitost. Sequoia Rouge 2019 (66 % Merlot, 18 % Cabernet Franc a 16 % Cabernet Sauvignon) je spíše červeně ovocně působí víno, čerstvé a s dřevem veskrze uměřeným, s hodně zajímavou kořenitou linkou. Suché, čisté, šťavnaté, plnější, na pomezí červeného a tmavšího ovoce, mladé ale přístupné s docela uhlazeným tříslem, slušně dlouhé. Sympatická, vlastně docela elegantní záležitost

Otevřel jsem i jejich La Verrière 2019, což je směs 80 % Cabernet Sauvignon a 20 % Merlot školená zhruba rok v nových barrique sudech a top víno producenta. Tmavá rubínová barva. V projevu ovocná čistá klasika, aktuálně v aromatice dominuje tmavší až lesní ovoce a černý rybíz a k tomu výrazněji ale ne vulgárně dřevo, trochu do kávy, a decentní kořenitost připomínající lékořici. Suché, čisté, trochu plnější, tmavě ovocné, vyvážené, s výraznějšími ale jemnozrnnými tříslovinami. Pěkná věc. Asi bych to nechal ještě 2-3 roky ležet, ale potěší už teď. Stejně jako Bertranda k nám dováží Kupmeto.

Komentáře používají Disqus