čtvrtek 27. dubna 2017

La Milana, Tautavel a Beck Ink

Albet-i-Noya-La-Milana-2012Poslední dny se nám poněkud ochladilo, takže tématem budou tři červená. O vínech populárního katalánského bio vinařství Albet i Noya, které je v nabídce dovozce Bio Sueño, už jsem se tu párkrát zmiňoval. Zásadní částí jejich produkce jsou vína šumivá, ale připravují i zajímavá tichá, včetně nesířených specialit. La Milana 2012 je ale taková „moderní klasika“ a jeden z vrcholů jejich nabídky, ročník produkce tak 8 tisíc lahví. Je to poznat už z těžší burgundské lahve s tlustou kovovou záklopkou a kvalitním celokorkem :o) Odrůdově je to Caladoc (francouzský kříženec Grenache x Malbec), Tempranillo (říkají mu tam Ull de Llebre) a také Cabernet Sauvignon a Merlot, vše z jediné vinice Can Milà de la Roca v oblasti Costers de l'Ordal a v poměru v jakém jsou výsadby. Ruční sběr a selekce na vinici, další přebírka po odstopkování. Macerace necelé tři týdny, zrání 13+ měsíců v nových francouzských barrique sudech. Dost tmavá barva, na okrajích do fialových tónů. Tmavší sladší ovocnost, koncentrovaná a teplejší, černý rybíz, dřevo do kávy, kouřová linka a jemnější kořenité tóny. Ale zároveň svěžest a vybízí k napití. Suché, plné, ovocné, koncentrované, dost třísla a znatelné dřevo, mladistvé, pěkně strukturované a docela efektní červené, které bude myslím hezky zrát. Pilo se velmi dobře, přístupné je už teď ale časem dá víc. Jako jediný problém (druhým by teda mohla být už vyšší doporučená maloobchodní cena 690 Kč) u toho vidím, že je to takové komplikovaně zařaditelné, může to být leccos z mnoha různých míst, těžko v projevu hledám něco vyloženě unikátního. Svým způsobem mi přišel o něco charakternější jejich levnější Ocell de foc 2013.

Gerard-Bertrand-Côtes-du-Roussillon-Villages-Tautavel-Hommage-aux-Vignerons-2013Mám docela rád Tautavel z řady Terroir od slavného jihofrancouzského producenta Gérarda Bertranda. Ročník 2013 mám ve sklepě a zatím na něj nedošlo, ale ve slabé chvilce jsem otevřel Côtes du Roussillon Villages Tautavel „Hommage aux Vignerons“ 2013, tedy jeho výběrové víno ze starých keřů odrůdy Grenache, v těžší efektní lahvi s číslovanými vinětami. Fermentace a macerace tři týdny v betonu a následně rok zrání v dubových sudech. Temná, neprůhledná barva. Výrazné tmavě ovocné, vanilka, badyán, dost znatelný vliv nového dřeva, sladké až lesní ovoce. Suché, plné, koncentrované, sladce ovocné, dost tříslovin, lehce připálené ke konci. Slušná stavba, efektní, ale na můj vkus trochu moc „obluda“ a patnáct alkoholu dost znát. Běžná cena 550 Kč, kupoval jsem v rámci lednových slevových akcí u Kupmeto, kdy vyšlo 367 Kč. A za ty prachy myslím nadchne mnohé, mám už vytipovaných pár návštěv, kterým bych mohl otevřít. A naopak by je nezaujal další vzorek z dneška.

Beck-Ink-2015Poslední červené je tentokrát ze základního spektra nabídky producenta – Beck Ink 2015 od biodynamičky z Burgenlandu, Judith Beck. Zmiňoval jsem se tu o ročníku 2013, patnáctka je aktuální nejmladší v nabídce. Primárně Zweigelt a trocha odrůdy Svatovavřinecké. Spontánní fermentace v nerezu, malolaktika velké sudy a další zrání rok ve starších barrique sudech. Burgundská láhev se šroubovým uzávěrem. Trochu divočejší, peckovinově ovocná vůně, tmavší, dotyk lesního ovoce, moruše, něco „vánoční“ kořenitosti. Suché, poměrně lehkonohé v chuti, šťavnaté a skvěle pitelné, peckovinově ovocné, příjemné čistě udělané víno. Na nic zásadního si nehraje, prostě se to moc dobře pije a nenudí :-) 275 Kč u Víno pro Vás. Uvažoval jsem o něm pro brněnskou edici Družstva, nakonec se vydal trochu jiným směrem, ale plány s ním ještě mám :-)

Komentáře používají Disqus