středa 12. dubna 2017

Kalný růžový Syrah a výtečné Airén z amfor

alpamanta-breva-rose-syrah-2015Karlovarský dovozce Kupmeto má v nabídce několik hodně zajímavých bio i biodynamických vín, ono se jim dneska vyhnout vlastně už příliš nejde a jsou stále častější, ale do nějakého vyloženého „punku“ se zrovna nepouští. V počtu pár lahví přesto dovezli Alpamanta Breva Syrah Rosé 2015, což je kalná divoká růžovka od hodně zajímavého Demeter certifikované argentinského (Luján de Cuyo) biodynamického producenta. Zmiňoval jsem se o nich už dříve, v jejich běžných řadách lze nalézt seriózní výtečná vína. Znovu jsem je chutnal jen krátce poté ve Vídni na Label Grand Karraktere, kde byla poprvé možnost vyzkoušet i řadu Breva (v překladu „ovoce první sklizně“, u dnes hodnoceného vína bych překládal spíše jako „lehce podtržené hrozny“). Zaujal mne hlavně efektní nefiltrovaný Sauvignon blanc, který vznikl snad v počtu jediného sudu, kde kvasil a zrál několik měsíců na kalech. Výtečná věc. Ale zpět k roséčku. Toho už je rovnou 909 lahví! Taky není školeno ve dřevě, ale spontánně pomalu kvasilo v chladu snad pět měsíců v betonovém vajíčku Nomblot úplně do sucha a pak si tam ještě chvilku poleželo. Macerace na slupkách asi tři dny. Stáčeno bez filtrace a jakýchkoliv aditiv do čiré láhve tvarově se lehce blížící burgundské, bez záklopky, pod celokorek. Kalná světlá limonádově růžová barva. Vinařství přímo na vinětě radí před servisem protřepat, ať se kaly pěkně rozvíří. A kdo jsem já, abych s nimi polemizoval. Čerstvý, energický projev, kyselé drobné červené ovoce, až citrusové tóny, minerální a přísné ještě před napitím. Suché, šťavnaté, s výraznou říznou kyselinou, kaly vlastně nejsou ani moc znát, rebarbora, slušná délka. Zábavné víno. Popíjel jsem ho takhle v pátek večer s manželkou, přemýšlel o ceně (v kontextu toho, co za něj chtějí v zahraničí, rozhodně půjde přes pět stovek) a kdo je přesně cílovka… a najednou jsme měli láhev v sobě. Alkohol 13 % na tom není vůbec znát a mizí samo. Takže… asi dobrý, no :-)

1200-blancoA dneska u „naturálna“ zůstanu. Finca Inanna (web) je nový projekt/vinařství spadající pod Parra Jimenez, již trochu většího plně biodynamického španělského producenta. Jde o vinařství kompletně rukodělné (nemají tam ani elektřinu), byť součástí většího zemědělského podniku s poli, sady a tak. Mají nově vystavěnou vinařskou budovou připomínající ponejvíce kapli, viz taky promo video. Sídlí a vinice mají okolo Las Mesas (Cuenca), něco přes sto kilometrů na jihovýchod od Madridu, v nadmořské výšce 900 až 1100 metrů. Donedávna bylo jejich jediným vínem Inanna v červené a bílé podobě, úplně nově mají i řadu Animal a základní 1200. Já chutnal zatím právě ty mladé základky, které oproti vyšším řadám nejsou školeny v sudech, ale v 400-litrových tinajas, tradičních amforách. Červené i bílé v nich kvasí spontánně, zraje půl roku a lahvováno je bez čiření a filtrace, ale s trochou síry.

1200-tempranillo1200 Blanco je odrůda Airén ze čtyřicetiletých a nejvýše položených vinic, po odstopkování a pomletí dochází k několikahodinové maceraci, následně probíhá lisování postaru šlapáním nohama a mošt jde do amfor kde kvasí a zraje. Uloženo v burgundské lahvi, s Nomacorc Bio Select 300 špuntem (dušují se, že je vyráběno jen z rostlinných polymerů, s použitím 100% obnovitelné energie, minimální spotřebou vody a že má nulovou uhlíkovou stopu :o) a kovou záklopkou. Světlá citronová barva, není to nijak kalné. Svěží, lehce pikantní, minerální, citrusové, s dotykem kořenitosti, rozmarýnu. Suché, středně plné, decentně krémové a žlutě ovoce, výborná kyselina, lehkost, citrosovost, pitelnost, mineralita, svěžest. Vyvážené, krásně čisté příjemné pití. 1200 Tempranillo jsou starší vinice (48 let) okolo 900 m n. m., pošlapané celé hrozny jdou do amfor kde macerují a fermentují zhruba dvacet dní za pravidelného promíchávání, následně ještě zraje už bez slupek a stonků. Opět burgundská láhev, ale tentokrát celokorek a kovová záklopka. Tmavší barva směrem do fialové a podobným stylem i ovocnost, tmavší až lesní, lehce koření. K tomu dost výrazná živočišnost, brett. Mladé, šťavnaté v chuti, ovocné, lehce svíravé, velmi dobře pitelné a úspěšně skrývající 14 % alkoholu, přístupné, opět docela výrazná živočišnost. Přišlo mi přímočařejší a méně zajímavé než bílá varianta, navíc mne tam teda živočišnost až poněkud rušila. Ale o bílém vážně uvažuji na příští Družstvo v Brně, 17. května. Jinak vína vozí BIO Sueño z Českého Těšína.

Komentáře používají Disqus