úterý 25. dubna 2017

Nebbiolo k pátým narozeninám (pro rodiče)

Rivetti-&-Lauro-Valtellina-UÌ-Vigna-117-Inferno-2012Slavili jsme narozeniny syna a tak jsem vylovil ze zásob něco jeho ročníku a vzhledem k příležitosti i stylovou apelaci. Vinařství Rivetti & Lauro z mé oblíbené oblasti Valtellina a jejich UÌ Vigna 117 Inferno 2012. Vinařství jede směrem k biodynamice, vína připravují ve sklepích historického paláce Torelli v centru města Tirano, jednoho z vůbec nejbližších hranicím se Švýcarskem. Tohle víno je čisté Nebbiolo (v místě zvané Chiavennasca), ruční sběr a selekce hroznů, fermentováno v nerezu a školeno dva roky ve starých velkých 30 hl i menších sudech a také nových francouzských barrique. Zkosená těžší láhev, kovová záklopka, aglomerovaný korek. Již znatelně nazrálejší nijak tmavá rudá barva. Vůně evokující hlavně peckoviny, mix čerstvých a sušených, dotyk kořenitých tónů a vanilky z dřeva. Suché, středně plné až plnější, s poměrně výraznými tříslovinami a kyselinami, červené ovoce, peckoviny, slušná stavba a velmi dobrá délka se sladkostí ovoce. Po pravdě bych si tipnul, že se nachází v takové té fázi, kdy ještě úplně nenabízí komplexitu a tóny nazrálého vína, ale už odešla taková ta úvodní efektnější ovocnost a živost. Měl jsem s otevřením počkat :-)

Rivetti-&-Lauro-Valtellina-Ui'-Vigna-298-Sassella-2011Což mi připomíná, že jsem od Rivetti & Lauro otevřel v uplynulém roce dvě další vína a nejspíš o nich nic nepsal, tak to mohu napravit dnes. Ui' Vigna 298 Sassella 2011 je taktéž čisté Nebbiolo a víno školené úplně stejně jako předchozí, jen tedy z jiné části Vatelliny :-) A v lahvi celokorek místo aglomerovaného. Nijak tmavá, již trochu nazrálá barva směrem do terakoty. I ve vůni nazrálejší, trochu kořenité, „pinotově“ peckovinově ovocné, jemnější a elegantní. Suché, středně plné, fajn kyseliny, pěkně dlouhé a výborně pitelné. Základem je sladká peckovinová ovocná linka, ale jsou tam již příjemné nazrálé odbočky, celek vyvážený, velmi pěkný. Líbilo se mi hodně.

Rivetti-&-Lauro-Valtellina-Sforzato-Dell'Orco-2010Sforzato Dell'Orco 2010 je přeci jen trochu něco jiného, sice opět stoprocentní Nebbiolo ale z hroznů 3 až 4 měsíce vysoušených (nejznámější víno tohohle styl v Itálii je určitě Amarone della Valpolicella). Potenciální alkohol musí být nejméně 14 % (což ale po pravdě mají i některá běžně připravená vína) a zároveň hrozny lisovány nejdříve na počátku prosince. V místním dialektu se tomu říká sfurzàt, apelace je pak Sforzato di Valtellina DOCG. Zrání dva a půl roku ve velkých sudech a také malých francouzských a amerických, i nových. Zde alkohol 15.5 %. Tmavá granátová barva. Výrazná, hutnější, nabušená zralejší vůně. Sladké ovoce, peckoviny, dřevo, tabák, kořenitá linka, rozinky. Suché, silné, koncentrované, tříslo, kyseliny, výrazná třešňová ovocnost, strukturované, efektní, dlouhé, bohaté… i přes to všechno, co se tam děje, vyvážené a vlastně docela elegantní. Moc dobré! Jinak vína byla dovezena přímo z vinařství a první dvě stála 19€ a tohle trochu víc, 28€.

Komentáře používají Disqus