úterý 11. dubna 2017

Latour bio(dynamický), zajímavá kniha, degustace stimulující mozek, top 50 restaurací…

latourKampaň En Primeur pro ročník 2016 v Bordeaux běží naplno a proudí odtamtud hromady bodů a degustačních poznámek. Nikoho samozřejmě nepřekvapí, že mezi absolutní špičkou a hodnoceno na hranici plné je stovky je i… chvíle napětí… Château Latour :-) To sice před pár lety učinilo nečekaný krok a ze systému tohoto prodeje odešlo, vína nově nabízí až po několika letech zrání v lahvi, ale ochutnat společně s ostatními sudové vzorky dají. Zaujala mne však jiná věc. Odpůrci biodynamiky coby nesmyslného šarlatánství měli ještě nedávno v Bordeaux, alespoň pokud jde o ta vůbec nejslavnější jména (jinak je tam pár desítek bio a několik biodynamických producentů, za všechny skvělé Clos Puy Arnaud či Jaugueyron), silné zázemí. Mírně jim to narušil Pontet Canet, ale nad tím šlo ještě mávnout rukou jako nad výjimkou. Trochu otravné už bylo Château Guiraud a naskočilo i Château Climens. Ale furt žádný stres. Koho už nešlo ignorovat byla superstar Château Palmer. No a teď „padla“ další bašta a přidalo se i první 1er Cru Classé. Ročník 2016 u Latouru už je z vinic v přechodném režimu na bio, po experimentech od roku 2008 se takto rozhodli na celých devadesáti hektarech, přičemž začalo a ve velkém rozsahu se rozjede i testování biodynamiky. Milovníci velkých vín z Burgundska, Alsaska či Loiry už si na biodynamiku dávno zvykli jako na něco normálního, zvyknou si i nadšenci do Bordeaux. Kde tohle jen skončí?!? ;-)

Asi nejlepších knihou o vínech z mé milované Jury je Jura Wine od Wink Lorch. Autorka se pustila do nového projektu a na Kickstarteru můžete podpořit vydání Wines of the French Alps – Wines from Savoie, Bugey and beyond, with local food and travel tips. Vznikají tam hodně zajímavá vína a moc se o nich neví / nemluví, Jura už se přeci jen dostala do širšího povědomí. V nabídce je i možnost podpořit novou knihu a dostat s ní i tu první, pokud ji dosud nevlastníte.

„Rituál ochutnávky vína“ při objednávce v restauraci a jak ho zmáknout jako profík. Píše Decanter. Já vám nevím, ale neděláme si ten život zbytečně složitý? :-) Což mi připomíná, že degustace vína, očichávání a chutnání a všechny ty procesy které vedou k hodnocení a zařazení, údajně fascinujícím způsobem stimulují rozvoj mozku, více než když se třeba věnujete matematickým problémů. Pravda… konzumací alkoholu zase přispějete k umrtvení pár mozkových buněk, ale nenechme si tím kazit radost.

Nedávno byl vyhlášen letošní žebříček The World’s 50 Best Restaurants, v průběhu let se docela proměnil a i když stále nejvíce podniku má Francie společně se Španělskem, tak se na špičce stále více objevují restaurace z Brazílie, Peru, Thajska… Mimochodem seriál Chef’s Table na Netflixu se některým z nich věnuje a je to fascinující podívaná (mnohdy o šéfkuchařích balancujících na křehké hranici geniality a šílené posedlosti). Pokud cestu do Bagkoku nebo Limy nemáte, tak nejbližší ze špičky v tomto žebříčku je podnik Heinze Reitbauera, vídeňský Steirereck. Ten se probojoval dokonce na desáté místo, což je obrovský úspěch. Daleko to není ani do Berlína, kde úřaduje Tim Raue.

Komentáře používají Disqus