pátek 7. dubna 2017

Valmaggiore & Champagne Agrapart Terroirs

Luciano-Sandrone-Nebbiolo-a'Alba-Valmaggiore-2010-Sibi-et-PaucisAbych vám tu sem furt necpal jen nějaké podivné nesířené naturalisty, tak dneska pár slavnějších dražších normálních kousků ;-) Luciano Sandrone Nebbiolo a'Alba Valmaggiore 2010 Sibi et Paucis (web). Sandrone je jednou z hvězd pokud jde o Barolo, začal v roce 1978 s asi tisícovkou lahví a dost rychle získal kultovní statut, dnes pracuje na zhruba 22ha a připravuje asi sto tisíc lahví pěti různých vín – dvě Barola, Nebbiolo d’Alba, Barberu a Dolcetto. Je považován za „modernistu“, krom špičkového klimatizovaného sklepa hlavně kvůli francouzským barrique sudům, nízkým výnosům a koncentrovaným vínům přístupným znatelně dříve než bývalo zvykem. Ale po pravdě sudy jsou dnes hlavně pětistovky a nových jen tak 10-15%. Spontánní fermentace (sakra!) a macerace v otevřených nerezových kádích, zrání ty 500l sudy a následně ještě pár měsíců v lahvi než pustí na trh. Valmaggiore pochází z docela výrazného svahu, amfiteátru v kopcích Roera. Barva nijak temná. Teplejší, již nazrávající výrazná aromatika, peckoviny do sušených a až marmeládových, kořenitá lékořicová linka, sušené květiny, ušlechtilé dřevo. Suché, plnější a poměrně silné, ale ani v nejmenším utahané a výborně pitelné, třísloviny již uhlazenější, strukturované seriózní víno stále plné energie, které může v klidu dále zrát. Kvalitou si to upřímně nezadá se i s leckterým Barolem.

Champagne-Agrapart-Terroirs-Extra-Brut-Blanc-de-Blancs-Grand-CruA doplníme bublinami. Champagne Agrapart & Fils z Avize a jejich Terroirs Extra Brut Blanc de Blancs Grand Cru. Pascal Agrapart je už čtvrtá generace vinohradníků a vinařů, hospodaří na 12 hektarech. Vinice jedou bez pesticidů, herbicidů a insekticidů, používá jen síru a měď + rostlinné výluhy. Ale v případě fakt průšvih roku raději stříkne nějakou syntetikou než by obětoval úrodu, i proto není bio certifikován. Tohle víno je půl napůl ročník 2011 a 2010, čisté Chardonnay. Oboje spontánní fermentace, desítka rok v dubových sudech. Směs vinic v obcích Avize, Cramant, Oger a Oiry. Na kalech v lahvi tři a půl roku (odstřel říjen 2015), dozáž 5 g/l, síra na 50 mg/l. Čerstvá, energická, minerální vůně, citrusová, s kouřovou linkou, bohatší efektní klasika. Suché, středně plné a celkem důrazné, strukturované v chuti, s výtečným perlením, citrusové, minerální, poměrně dlouhé, krásně vyvážené seriózní bubliny. Hodně nadprůměrný kousek, užij jsem si velmi.

Pěstitelské Champagne mi připomíná, že konečně vyšla a byla rozeslána kniha od Caroline Henry, která se tomuhle tématu, především formou profilů mnoha producentů, věnuje. Vznik knihy jsem na Indiegogo podpořil už ke konci roku 2014 a „chvilku“ to celé trvalo, ale nakonec došlo do zdárného konce :-)

Obě výše popisovaná vína jsem pil v restauraci Grand Cru, kde mají nové a trochu jinak pojaté menu. A jako hodně dobré, úroveň opravdu velmi vysoko. Bez váhání doporučuji. Plus teda nabídka vína taky výborná, kdy samozřejmě hodně těží ze sortimentu 1er Wines, restaurace spadá do stejné skupiny podniků.

Komentáře používají Disqus