čtvrtek 20. dubna 2017

Rapp, Rataraura, Reitemp…

Rocco-di-Carpeneto-RatarauraNe, nesnažím se nadpisem o nějaké tajemné vzývání. Jde o jména tří vín, která jsem postupně upíjel od minulého týdne. S vinařstvím Rocco di Carpeneto (web) z kopců Alto Monferrato jste se už mohli potkat na loňském ročníku festivalu Praha pije víno. Pěstují tradiční tamní odrůdy Dolcetto (ze které připravují i poměrně dost seriózní vína), Cortese a především odrůdu Barbera v několika podobách. Už dříve jsem od nich díky Víno pro Vás něco chutnal, ale opravdu mne zaujal průřez na festivalu. A teď si doma udělal pěknou srovnávačku jejich DOCG Barbera del Monferrato Superiore. Vše vína s roční produkcí okolo tří tisíc lahví, ruční sběr a spontánní fermentace v nerezu, síření do maxima 50 mg/l (Reitemp do třiceti), pak jsou tam ale už drobné rozdíly.

Rocco-di-Carpeneto-RappRapp 2013 (v místním dialektu hrozen) je z asi pěti procent Dolcetto, z výsadeb mezi lety 1970 a 2000, zraje 21-22 měsíců v mixu velkých i menších starších sudů, obvykle téměř žádné nové. Rataraura 2013 (netopýr) je totožná vinice, ale už čistá Barbera a zrání 22 měsíců opět mix různého dřeva, s troškou nových sudů, a také terakotové amfory (od ročníku 2015 v nich fermentuje). Reitemp 2013 (zvonění zvonů oznamující blížící se bouři) je z vinice hned vedle, starší výsadby z roku 1955, čistá Barbera a 25 měsíců v sudech různých velikostí, ne nové ale mohou být čerstvější. Všechna vína jsou v burgundské lahvi s kovovou záklopkou, celokorkem a vinětou s hromadou informací. Všechna mají poměrně hodně tmavou baru odstínem do fialové. A sdílí i další vlastnosti – hodně vysoké kyseliny, tohle není žádná jižní marmeláda, je to docela přísné. A perfektně drží formu a hlavně se zlepšují v otevřené lahvi i několik dní, ze začátku mohou být až agresivní ale postupně si sednou.

Rocco-di-Carpeneto-ReitempRapp je z těch tří nejříznější, nejšťavnatější, aromaticky směrem lesní ovoce a již trochu nazrálejší v projevu. Rataraura má o něco znatelnější dřevo i v aromatice, ale stylově je hodně podobná, v chuti přísnější a šťavnatá a výborně pitelná, byť teda kus nějakého tučnějšího masa nebo salámů balancu pomáhá. Reitemp je výrazně ovocnější jakoby koncentrovanější ve vůni, lesní ovoce, tmavší, s trochu výraznějším dřevem i související oxidací. Suché, šťavnaté, ovocné, nejvyváženější z těch tří ale i výraznější tříslo. Nejlepší struktura a moc pěkné charakterní víno. Analyticky jsou ta vína hodně podobná, připravená dost podobně, hrozny rostou kousek od sebe… to mne baví :-) Navíc jsou všechna tři naceněna jen s malým rozdílem dvacky – 345, 365 a 385 Kč. Takže jde vyloženě o vkus, není to tak že Rapp by byl výrazně levnější základ oproti Reitemp. Ale Reitemp mi tedy přijde nejlepší, o více než by cenovému rozdílu odpovídalo :-)

Komentáře používají Disqus