pátek 21. dubna 2017

Franciacorta Mirabella a další bubliny

mirabella-Franciacorta-Demetra-Brut-2009Na úvod něco propagace… tak trochu jako součást FB stránky Jižního svahu, ale fungující i úplně samostatně a „fanouškem“ svahu být nemusíte, jsem včera založil skupinu Bubliny! pro milovníky šumivých vín. Cílem je házet tam zajímavé zprávy, tipy na vína a kde je pořídit / ochutnat, fotky z cest, diskutovat k tématům okolo a tak. Kdo má zájem, přidejte se! Už jsme skoro na stovce členů :-) Pokud jde o bubliny, tak v uplynulých dnech jsme s chutí vypili florální výrazný příjemný Kreinbacher Brut Nature, čistý Furmint ze Somló. Opět padla láhev Crémant du Jura 2010 Brut od Domaine Pierre Richard, měl jsem toho nakoupit mnohem víc, zraje skvěle a jsou to klasické, charakterní bubliny kvalitou na úrovni leckterých Champagne za zlomek ceny. Návštěva donesla Umberto Bortolotti Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut (90 % Glera a 10 % Pinot Bianco) a bylo to překvapivě dobře postavené víno a o hodně přísnější a s výraznější kyselinou než bych čekal. K poslechu k tomu doporučují Teardrop od Massive Attack :-) A taky jsem po nějaké době zkusil Franciacortu, která u nás ve sklenkách není zrovna obvyklá, to už možná i bubliny z Anglie pijeme častěji. Konkrétně se pak jednalo o vína ze sortimentu dovozce VinoDoc od vinařství Mirabella.

Je to středně velký producent specializující se právě na bubliny (byť i nějaká ta tichá připravují), mají 56 hektarů ze kterých ročně vznikne asi 450 tisíc lahví. Jedou v nějakém ekologičtějším režimu, ve vinařství jen obnovitelné zdroje a tak. Dokonce jsou snad první, kdo v Itálii udělal (nebo alespoň oficiálně prodával) klasickou metodu úplně bez síření. Tu jsem ale nechutnal, byť zní mým uším samozřejmě velmi lákavě :-) Ve sklence mi skončila dvě jiná vína.

mirabella-franciacorta-satenFranciacorta Satèn Brut (odstřel kalů 4/2016, uvádí k mé radosti na vinětě) stojí lehce nad jejich základem, jde o čisté Chardonnay kvašené v betonu a z desetiny školené v barrique sudech. Druhotná fermentace v lahvích a zde na kalech 28 měsíců, dozáž někde k deseti gramům. Pěkná citronová barva, slušné perlení menších bublinek. Čerstvá svěží aromatika, citrusové tóny a dotyk tropického ovoce, lehce zaprděné a svědčí tomu rozdýchání, které vše zharmonizuje a zjemní. Možná lehká sugesce vanilky. Suché, s příjemnou kyselinou, ovocnost kopíruje vůni, lehce krémové, vybalancované, dobře pitelné. Fajn bubliny.

Franciacorta Demetra Brut 2009 je jejich pohled na ročníkovku (ještě mají ale prestižní cuvée DØM Riserva), v tomto ročníku jde o 70 % Chardonnay, 20 % Pinot Nero a 10 % Pinot Bianco, fermentace čistě v betonu a druhotná a na kalech 55 měsíců (odstřel 2/2016, vychází mi to jako delší zrání na kalech než uvádí). Výrazná tmavší citronová žlutí, pěkné výrazné perlení malých bublinek. Vůně poměrně dost florální s dotyky citrusu a jablka, již lahvově vyzrálejší, s medovými a toastovými tóny. Krásně suché v chuti, čisté, s bezva kyselinou, květinové tóny, toastovost a lehká připečenost v závěru, poměrně výrazné, dobře pitelně a pěkně postavené. Serióznější fajn bubliny.

Komentáře používají Disqus